Mielipide Jeremias Rantanen: Laskettelutuki on tuhlausta

Kirjoittaja nimeää laskettelun marginaalilajiksi. Rauno Ylönen

Jeremias Rantanen

Varkauden Vattuvuoren laskettelukeskuksen 100 000 euron vuosittainen tuki, jolla on tarkoitus ylläpitää ja ”kehittää” aluetta on yksi älyttömimmistä rahanhaaskauksista, jota Varkaudessa on. Kysymyksessä on raha, joka menee täysin yhden yrittäjän harrastuksen tukemiseen ja palkan maksuun.

Kysymyksessä on marginaalilaji marginaaliryhmille ja sitä voidaan harrastaa erittäin lyhyt aika vuodesta. Lyhyimmillään tuo tuki kohdistuu 3–4 kuukauteen, koska kelit määrittelevät, miten palvelua voidaan tuottaa. Yrittäjä ei ole tehnyt alueelle mitään sellaista kehittämistä alueelle, joka mahdollistaisi laskettelurinteen alueen käyttämistä mahdollisimman ympärivuotisesti.

Frisbeegolf-toiminta, kuntopolut, kuntoportaat yms. ovat kaupungin oman toiminnan tuotosta ja niihin kohdistetuilla varoilla hankittu ja ylläpidetty.

Kysymyksessä ei ole edes matalan kynnyksen palvelu, koska tämä harrastaminen maksaa suhteellisen paljon. Vähävaraiselle perheelle tämän lajin harrastaminen on mahdottomuus.

Tämä annettu ja taas uudelleen esitetty 100 000 euron tuki kohdistuu siis vain mahdollisen laskettelukauden 3-4 k ajalle, koska yrittäjä ei sopimuksessa olevasta vaatimuksesta huolimatta kehitä aluetta millään muulla tavalla, joka jättäisi kuntalaisille palveluja myös laskettelukauden ulkopuoliselle ajalle. Vetovoimatekijänäkään laskettelukeskus ei toimi, koska oikeat harrastajat ohittavat Varkauden ja matkaavat Tahkolle ja muihin isompiin keskuksiin.

Meidän päättäjien tehtävä on tarjota palveluja kaikille kuntalaisille mahdollisimman kattavasti ja matalalla kynnyksellä. Jokaista euroa ja palvelua, mikä me annamme ulkopuolisten tuensaajien käytettäväksi, tulee arvioida palvelun kattavuuden, saavutettavuuden ja liikunta- ja vapaa ajan kehittymisen kannalta.

Tällä rahalla saataisiin todella paljon hyvää ja pysyvämpää merkitystä aikaan jaettuna pienemmissä tukimuodoissa esimerkiksi ryhmäliikunnan tukemiseen, vapaa-ajan alueiden kehittämisiin, harrastepaikkojen korjaamisiin ja niin edelleen.

Tämä tuki on mielestäni henkilökohtaista rahallista tukemista kaupunginjohtajalta ja muutamilta muilta vastuuttomilta päättäjiltä yksittäiselle yrittäjälle, jonka toimintaa halutaan väkisin ylläpitää.

Liikunta- ja vapaa aika lautakunta päätti yksimielisesti kilpailuttaa sopimuksen ja lopettaa nykyisen 100 000 euron tuen. Ja niin vain kaupunginhallitus päättää jälleen kumota jo tehdyn päätöksen. Meillä ei ole demokratiaa, jos erikoislautakunnilla ei ole mitään sananvaltaa.

Miten taloutta tasapainotetaan tässä hetkessä, jos mitään konkreettisia säästötoimenpiteitä ei aleta tehdä ja tällaiset ei lakisääteiset marginaalipalvelut vievät vuosittain ison loven budjetista.

kaupunginvaltuutettu (kipinä)

Kommentoi