Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Kari Rajamäki | Kuka pelkää erityistilintarkastusta?

Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n vaikean taloudellisen tilanteen ja uuden hallituksen toimintaedellytysten sekä konsernijaoston valvontavastuun toteutumisen takia esitin 27.10. ulkopuolisen erityistilintarkastuksen suorittamista yhtiöön.

Keskustelun kuluessa sitä ei vastustettu ja puheenjohtaja lopulta kysyi suhtautumista tekemääni esitykseen erityistilintarkastuksesta, jolloin asiasta ei käytetty puheenvuoroja ja hän totesi esityksen tulleen hyväksytyksi. Tässäkään vaiheessa jäsenet Tyrväinen tai Pietinen eivät käyttäneet puheenvuoroa kuten ei myöskään kaupunginjohtaja.

Kokouksessa ei siis yksimielisyyden vuoksi puheenjohtajan tarvinnut suorittaa äänestystä. Esitys tehtiin selkeästi ja ymmärrettävästi.

Kyseessä on nimenoman puolueettoman asiantuntijanäkemyksen saamisesta, eikä sitä pidä henkilöidä esittäjiinsä eikä tässä hakea syyllisiä. Tarkastuksen hankkimista ei muutoinkaan tule pitää kannanottona erityistilintarkastuksen lopputulokseen.

Kyse on välttämättömästä tarpeesta saada omistajille kuva siitä, miksi nykyinen tilanne on syntynyt, mihin toimenpiteisiin nyt tulee ryhtyä ja ryhdytään ja miten vastaisuudessa voidaan välttää nyt mahdollisesti tehdyt virheelliset arvioinnit.

Jälkeenpäin kaupunginjohtaja on vaatinut konsernijaostossa laillisesti tehdyn pöytäkirjan kumoamista. Käynnistettiin mielikuvauutisointi eräiden teollisuuskylän edellisessäkin hallituksessa mukana olleiden taholta.

Teollisuuskylä on meille elintärkeä työkalupakki, joka on pidettävä kunnossa.

Lainmukaisen valvontavastuuni ja tilintarkastajan kuulemisen sekä 18.8. edellisen hallituksen päätös: ”Koska akkutehtaan konkurssipesän realisointi ei ole toteutunut, yhtiön taloudellinen toimeentulo on uhattuna”on otettava vakavasti. Yhtiön toiminnan vaarantuminen korostui myös tilintarkastajan kuulemisessa 14.9: ” Yltiö-optimistinen asenne, pöytäkirjojen perusteella mahdoton tehdä luotettavaa riskiarviointia ja vakuuksien riittämättömyys”.

Akkukonkurssipesien ja tilanteen sekä mahdollisten toimivaltuuksien ristiriidat ja varkautelaisille veronmaksajille aiheutuvan riskin kaikin puoliseksi ja objektiiviseksi selvittämiseksi tarvitaan erityistilintarkastus.

Teollisuuskylä on meille elintärkeä työkalupakki. Se on pidettävä kunnossa mutta tiedettävä mitä se sisältää. Akkutehtaan vaatimat yhtiön rakennejärjestelyt eivät myöskään voi toteutua ilman perusteellista läpikäyntiä.

Olemme maksaneet lainojen lyhennyksiä ja korkoja valtuuston päätöksillä. Vuotuinen miljoonavauhti jatkuu. Kesäkuun lopulla kaupungin takausvastuu oli 20,1 miljoonaa euroa.

Osaltani parhaani mukaan suoraan muun muassa ministeri Haataiseen sekä maakuntaliittojen kanssa pyrimme vauhdittamaan yritystukilain muutosta, jolla Itä- ja Pohjois-Suomen niin sanoyttu kuntahallituki toteutuisi ja osaltaan helpottaisi energiateollisuutemme investointeja ja teollisuuskylän taloudellista painetta.

Nyt käynnistetty menettely on sietämätön kunnallisen demokratian ja myös konserniohjauksen näkökulmasta. Konsernijaosto on toimielin, jolla on valvontavastuu kaupungin konserniyhtiöihin.

Kaupunginhallitus voi toki käyttää otto-oikeuttaan ja tehdä toisenlaisen päätöksen, jos sellaiseen on perusteita.

Kun nyt on käynyt selväksi, että erityistilintarkastukseen ei haluta suostua, on kysyttävä, miksi ei, mitkä ovat todelliset perustelut? Siihen jokaisella varkautelaisella on oikeus saada vastaus!

konsernijaoston ja kaupunginhallituksen jäsen, hallintotieteiden maisteri (sd.)