Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Akkutehtaasta tuli Varkaudelle kallis yritys luoda uusi tukijalka teolliseen tuotantoon

Keski-Savon Teollisuuskylän Oy:n talouden ajautuminen isoihin vaikeuksiin on ollut näkyvissä pitkään, eivätkä syyt siihen ole olleet hämärän peitossa. Varkauden akkutehtaan yrittäjien vaikeudet ja konkurssit ovat heijastuneet isoina vuokrarästeinä Keski-Savon Teollisuuskylään, joka ei taas ole kyennyt selviytymään hallilainojen lyhennyksistä ja koroista. Pitkään on ollut nähtävissä sekin, että Varkauden kaupunki joutuu lainojen takaajana vastuuseen tilanteesta.

Yllättävää on, millaiseen poikkeukselliseen tapahtumaketjuun yhtiön tilanteen käsittely ajautui kaupunginhallituksen konsernijaoksessa. Hyvin harvinaista on, että kaupunginjohtaja Hannu Tsupari jättää poliittiseen päätökseen eriävän mielipiteen. Tällä kerralla hän sen teki. Tsuparin mukaan tilintarkastuskertomukset eivät anna syitä vaatia Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:öön erityistilintarkastusta. Jos sellaiseen olisi syytä, sitä pitäisi Tsuparin mukaan pyytää kaupunginhallituksen eikä konsernijaoston.

Akkutehdas on kiistatta tehnyt surkean mahalaskun, ja siitä tuli Varkauden kaupungille kallis yritys luoda uusi tukijalka varkautelaiseen teolliseen tuotantoon. Jokin tuotteessa, tuotannossa ja liiketoiminnassa tai kaikissa niistä meni alusta saakka vinoon. Se on hyvin valitettavaa myös siksi, että Varkaus epäonnistui markkinoilla, jotka ovat nyt valtavat. Jos markkinaan olisi päästy kiinni, moni varmasti olisi tänä päivänä ottamassa asiasta kunniaa.

Jos syyllisiä hakee Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n johtajista, hallituksista ja kaupungin omistajaohjauksesta, niitä on jo melkoinen jono reilun kymmenen vuoden akkutaipaleen ajalta ja lähes kaikista poliittisista tahoista. Kipeät pitää kantaa ja huolehtia, että tuotantotilat saadaan yrityskäyttöön.