Mielipide Johanna Männistö: Tarvitaan valoa jolla voimme pestä pois arjen herkästi pinttyvää pölyä: luovuus ja taide ovat keinoja taistella synkeyttä vastaan

Kaikki on mahdollista, kertoo Anne Melakarinn maalaus. Kati Soininen

Johanna Männistö

”Sivellin halkoo kangasta, syntyy pitkiä, vahvoja vetoja. Väri valuu ja leviää, luo omia sfäärejään. Isoa pintaa työstäessä koko keho on mukana tekemisessä. Tunne, sisäinen mielentila, antaa rytmin, hapuilee sävyjä, vapautta. Haluan rikkoa mieleni rajoja, haluan elää ja hengittää taidetta, antaa sen imeytyä syvälle soluihini, jotta se voisi taas ryöpsähtää esiin. Välittyä katsojille sellaisena, kuin sen tekohetkellä sisimmässäni koen. Ja silti teos on kuin mustetahratesti – katsoja tulkitsee sen oman sisäisen maailmansa kautta.”

Taiteen tarkoitus on pestä arkielämän liat sieluistamme, sanoi Picasso. Kulttuuri lisää hyvinvointia, kertoo Suomen Mielenterveys ry sivuillaan. Haastavan koronavuoden keskellä, kulttuurialan erityisesti kärsiessä koronan kurimuksessa, tähän on hyvä herätä.

Media tuottaa verkkokalvoillemme huolestuttavien uutisten jatkuvaa tulvaa alkaen hetkestä, kun aamulla avaamme älypuhelimen. Arkeen on helppo tukahtua, monotonisiin rutiineihin ja urautuneeseen elämänrytmiin.

Elämme koleaa marraskuuta, vuoden pimeintä ajanjaksoa. Tarvitaan valoa – jotain, jolla voimme pestä pois arjen herkästi pinttyvää pölyä. Luovuus ja taide ovat keinoja taistella synkeyttä vastaan.

Taide on kanava, jonka kautta voi purkaa vaikeita tunteita, antaa muotoa sellaiselle, josta on vaikea puhua. Se toimii myös kanavana, jonka kautta irtautua hetkeksi aivan toisenlaisiin tunnekokemuksiin ja näkymiin.

Luova ilmaisu voi tuoda kauneutta ja toivoa epävarmuuden keskelle – valon pilkahduksia silloin, kun aurinko piiloutuu päiviksi pilviverhon taakse ja keinovalo satuttaa silmiä.

Luovuutta ei viedä pois. Puristustilanteessa luovuus korkeintaan löytää uusia väyliä, joiden kautta virrata.

Kulttuuriharrastuksilla on tutkitusti hyvinvointiamme vahvistavia vaikutuksia. Usein näihin liittyy yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, jotka vähentävät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Luovan ilmaisun kautta voi saada onnistumisen ja itsensä voittamisen kokemuksia, mikä luo varmuutta myös muille elämänalueille. Taiteen terveysvaikutukset ovat jopa hämmästyttäviä. Esimerkiksi taiteen katsomisella ja kokemisella on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia kognitiiviseen toimintaan ihmisillä, jotka sairastavat eri asteista dementiaa. Keho voi muistaa tanssiaskeleet ja sormet löytää pianosta säveliä vielä, kun jo lähes kaikki muu on kadoksissa.

Taide ja kulttuuri voivat olla vahva voimavara ihmisille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Olen kiitollinen, että Varkaudessa olen saanut olla osallinen jopa kahdessa aktiivisessa yhdistyksessä, jotka luovaa hyvinvointia edistävät – Teatteriryhmä Nimettömissä sekä Varkauden Kuvataideyhdistyksessä.

Molempia yhdistää matala liittymiskynnys – jos olet kiinnostunut kokeilemaan, oppimaan, olet tervetullut mukaan.

”Parhaimmillaan tuntuu, että vapaudun, rikon kahleitani, elämän varrella kertyneitä lukkoja. Uhmaan sisäistä kriitikkoani ja luovun perfektionismin pirusta olkapäälläni. Lavalla tai kankaan ääressä riittää itsensä toteuttaminen. Olemassa oleminen.”

Kommentoi