Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Jaakko Ikonen | Keskustelu pöytäkirjamenettelystä vie huomion Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n tilanteesta

Keskustelu konsernijaoston toiminnasta ja ratkaisuista on viime aikoina virheellisesti kietoutunut pöytäkirjamenettelyn ympärille, sivuuttaen varsinaisen pääasian täysin. Tästä syystä koen konsernijaoston puheenjohtajana velvollisuudekseni avata kokonaisuutta oikeasta kohdasta, joka ei siis ole pöytäkirja tai sen tarkastusmenettely, vaan Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n taloudellinen tilanne ja siihen liittyvä erityistilintarkastus ja sen tarpeellisuus.

Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n tilintarkastuskertomuksessa KPMG:n tilintarkastaja mainitsee mm. että ”Riski siitä, että väärinkäytöksestä johtuva olennainen virheellisyys jää havaitsematta, on suurempi kuin riski siitä, että virheestä johtuva olennainen virheellisyys jää havaitsematta, sillä väärinkäytökseen voi liittyä yhteistoimintaa, väärentämistä, tietojen tahallista esittämättäjättämistä tai virheellisten tietojen esittämistä taikka sisäisen valvonnan sivuuttamista.”

Tilintarkastajan sanoja maistellessa ne tuntuvat varsin painavilta ja ilmaisu on paitsi selkeä, myös voimakas. On harvinaista, että tällaista otetaan esille.

Tilintarkastajan velvollisuudesta tilintarkastaja mainitsee, että ”Kohtuullinen varmuus on korkea varmuustaso, mutta se ei ole tae siitä, että olennainen virheellisyys aina havaitaan hyvän tilintarkastustavan mukaisesti suoritettavassa tilintarkastuksessa.”

Tilintarkastaja haluaa myös painottaa yhtiön toimintaan liittyvien ratkaisujen merkitystä lausumalla: ”’Tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat’ esitettyihin seikkoihin, jotka koskevat yhtiön tyhjillään olevasta kiinteistöstä käynnissä olevia myyntineuvotteluita, koronaepidemian yhtiölle todennäköisesti aiheuttavia vuokraviiveitä ja -menetyksiä sekä yhtiön rahoitusjärjestelyitä. Yhtiön toiminnan jatkuvuus voi vaarantua mikäli meneillään olevat ja suunnitellut rahoitusjärjestelyt sekä muut maksuvalmiuden varmistamiseksi tarvittavat toimenpiteet eivät toteudu. Lausuntoamme ei ole mukautettu näiden seikkojen osalta.”

Kysymys ei siis ole pöytäkirjasta tai sen tarkastamisesta, vaan siitä, että konsernijaoston puheenjohtajana minulla, sekä ainakin muutamilla muilla konsernijaoston jäsenillä on selvä huoli Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n taloudellisesta asemasta ja yhtiön toimintakyvystä, sekä sen sitä kautta mahdollisesti kaupungille ja viimekädessä kaupungin veronmaksajille aiheuttamista mahdollisista vastuista.

Erityistilintarkastus on siis paitsi perusteltu, myös tarpeen.