Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Mielipide Erkki Aali | Koulurakentamiseen tarkkuutta, jos lapsiperheitä ei saada lisää

Kun katsoo käyrää ennusteesta Varkauden asukasluvuista muutamasta vuodesta aina kymmeneen vuoteen ei todellakaan näytä hyvältä. Jo muutaman vuoden kuluttua meitä Varkaudessa asuvia on enää alle 20 000 asukasta ja näillä ennustuskäyrillä kymmenen vuoden kuluttua enää noin 15 000.

Väki vanhenee Varkauden tapaisessa muuttotappiokaupungissa voimakkaasti suhteessa työssäkävijöihin. Se taas tulee heijastumaan verotulojen kertymään ja kykyyn pitää yllä edes ne tärkeät ja välttämättömät toiminnot mitä kunnan tulee hoitaa verovaroilla.

Onkin ensiarvoisen tärkeää kaikesta niukkuuden näkymistä huolimatta uskaltaa investoida yritysten tarpeisiin muutoin emme selviä kuihtumisesta pieneksi kaupungiksi. Tarvitaan päättäjiltä muutakin kuin pelkkää puhetta. Pitäisi käyttää kaikki keinot mitä asian korjaamiseksi tarvitaan.

Varkaus tarvitsee ennen kaikkea yrityksiä, yrityksiin työvoimaa, kaupunki palkkatyöllä ansaitsevia lapsiperheitä veronmaksajiksi sen eteen pitää valjastaa kaikki osaaminen ilman politikointia, siihen ei pitäisi päättäjillämme olla varaa kun katsoo tulevaisuuden näkymiä.

Kun väki ikääntyy se merkitsee myös lasten määrän pienentymistä, mikä taas heijastuu koulujen määrän tarpeellisuuteen. Kun olen lukenut lehdestä kouluverkoston suunnitteluryhmän näkemyksiä koulujen saneeraamisesta ja uudelleen rakentamisesta on tullut mieleen, kannattaako tuo kaikki tehdä, jollei Varkauteen saada huomattavasti lisää lapsiperheitä.

En tiedä, olisiko ratkaisuna maahanmuuttajalapsiperheiden lisää ottaminen. Se tietenkin vie muutamia vuosia, heidän kotouttaminen ja työelämään sitouttaminen.

Tekevälle sattuu myös joskus niin sanottuja huonoja investointeja kuten akkutehtaan kanssa kävi. Ehkä olisi päättäjien pitänyt reagoida nopeammin teollisuushallin muuttamiseen toisenlaiseen yritystoimintaan. Olisi säästynyt veronmaksajien rahaa ja Keski-Savon Teollisuuskylän tilanne ei olisi ajautunut nykyisen kaltaiseksi.

Älkää nyt enää vatuloiko päätöksen teolla, sillä se maksaa veromarkkoja ilman toimintaa.

Kirjoittelin aiemmin Wartalon omistamista Niittylöistä ja mitä niille voisi tehdä käytön elvyttämiseksi. Nyt näyttää siltä, että Niittylöihin on suunnitelmissa muodostaa huoneistoista pienyrittäjille työskentely tiloja.

Nyt vain asiat siltä osin liikkeelle mahdollisimman nopeasti.

Meillä kaikilla on omat näkemyksemme, mitä omasta mielestä pitäisi saneerata ja rakentaa, ja mihin rahat pitäisi ensin käyttää se onkin hyvä, että tulee erilaista keskustelua meidän omasta Varkaudestamme.