Pääkirjoitus: Yhteistyötä tarvitaan, jos Varkauden yhdistystoiminta aiotaan pitää virkeänä

Kirja-Varkaus ry sai kunnian vastaanottaa hienon tunnustuksen, Suomen Kirjailijaliiton myöntämän Suunta-palkinnon. Tavallisesti liitto muistaa aktiiivisia toimijoita kirjailijayhdistysten verkoston talvipäivillä mutta nyt ne on peruttu – niin kuin lukuisat muutkin kulttuuritapahtumat koronan aikana.

Kirjojen myyntiä korona ei ole hiljentänyt, pikemminkin kasvattanut. Tärkeä osa kirjailijoiden työtä ja tuloja ovat kuitenkin myös puhetilaisuudet, joita viruksen vuoksi on peruutettu. Kirja-Varkaus on niitä sitkeästi järjestänyt koronaohjeistukset huomioiden. Varkaudessa ovat lähiaikoina vierailleet muun muassa Juha Hurme, isä Panteleimon ja Sirpa Kähkönen.

Tunnetut ja arvostetut kirjailijavieraat ovat todiste siitä, että pienen kaupungin yhdistystoimintaa voi pyörittää kunnianhimoisesti ja monipuolisesti, jos vain porukkaan osuu aktiivisia toimijoita. Kirjailijavierailujen lisäksi Kirja-Varkaus järjestää lukupiirejä, kirjallisuusiltoja, keskustelutilaisuuksia ja luovan kirjoittamisen kursseja.

Yhteistyö muiden kulttuuritoimijoiden kanssa ei ole ollut Kirja-Varkaudelle vierasta. Tuorein esimerkki siitä on elokuinen Taiteiden yö, jonka työryhmässä olivat myös muun muassa Varkauden museot ja Taidekeskus Väinölä.

Yhteistyö onkin avainsana, jos Varkauden yhdistystoiminta aiotaan pitää virkeänä myös tulevaisuudessa. Aktiivisia ja innokkaita toimijoita ei missään yhdistyksessä ole yleensä monta. Käsiparit ja ideat toimintaan sekä sen suunnitteluun kasvavat kummasti, jos hynttyitä lyödään erilaisessa toiminnassa yhteen. Yhteistyö muiden kanssa vie yhdistystä pois nurkkakuntaisuudesta, josta erityisesti pienten paikkakuntien yhdistyksiä joskus syytetään.

Kommentoi