Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Tiina Kaartinen: | Kansaneläkeindeksiä on korotettava – Pienikin pudotus tuloissa voi romuttaa talouden

Kelan etuisuuksista suurin osa on kytketty kansaneläkeindeksiin. Näitä etuisuuksia ovat esimerkiksi toimeentulotuki ja työmarkkinatuki.

Kela laskee indeksin seuraavaa vuotta varten laissa olevilla perusteilla lokakuussa. Vuoden 2021 indeksiin sidottuihin etuuksiin tulee 0,4 prosentin korotus. Tämä tarkoittaa käytännössä näiden tukien varassa elävien toimeentulon heikkenemistä.

Tukien ostovoiman alentuminen johtuu siitä, että pienituloisten kulutuksesta suurin osa kohdistuu asumiseen ja ruokaan. Toimeentulotuessa laskennallinen ravintomenojen osuus on 49 prosenttia. Ruoan inflaatio oli syyskuussa 2,0 prosenttia ja vuokrat ovat nousseet tänä vuonna 1,3 prosenttia.

Suunta on varmasti sama vuonna 2021. Esimerkiksi toimeentulotuessa tämä tarkoittaa, että ravintomenojen osuus, noin 250 euroa, kallistuu 2,0 prosenttia eli 5 euroa ja kun toimeentulotuen perusosaan tehdään 1,85 euron indeksitarkistus, josta ravintomenojen osuus on 0,93 euroa, toimeentulotukiasiakkaan ostovoima ravintomenojen osalta laskee 4,07 euroa kuukaudessa.

Asumistuki puolestaan on sidottu elinkustannusindeksiin eli tuen vuosikorotukset eivät seuraa todellisia asumismenojen korotuksia. Vuokrat ovat nousseet nyt 1,3 prosentin vuosivauhdilla, viime vuonna nousuvauhti oli lähes kaksinkertainen.

Toimeentulotukiasiakkaat maksavat enenevissä määrin asumismenojaan toimeentulotuen perusosasta, siitä rahasta, joka on tarkoitettu välttämättömään toimeentuloon.

Yllä olevat esimerkit ovat suuri asia niille noin 600 000 köyhälle, jotka ovat Kelan tuista riippuvaisia. Pienikin pudotus tuloissa voi romuttaa toimeentulon.

Eriarvoisuuden ja köyhyyden lisääntymisen ehkäisemiseksi SDP:n Savo-Karjalan piiri esittää, että marraskuun täydentävässä budjettiesityksessä koronahaittojen kompensoimiseksi kansaneläkeindeksi kolminkertaistetaan vuodeksi 2021.

Savo-Karjalan SDP