Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Verottaja poisti tietoja eikä verottajan antama lista ei kerro enää kattavasti, kuka on tienannut eniten tai kuka kantaa raskainta verotaakkaa

Tänään on se päivä, kun edellisen vuoden verotiedot tulevat julki. Kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin ennen, sillä verottaja poisti tiedotusvälineille toimittamastaan yli 100 000 euroa ansaitsevien suurituloisten listalta yli 4 000 henkilön tiedot heidän pyynnöstään. Verottaja tulkitsi tietosuoja-asetusta niin, että henkilörekisterissä oleville henkilöille pitää antaa oikeus vastustaa tietojensa luovuttamista. Verottajan antama lista ei kerro enää kattavasti, kuka on tienannut eniten tai kuka kantaa raskainta verotaakkaa. Ainakin viiden eri median edustajat ovat valittaneet verottajan linjauksesta Helsingin hallinto-oikeuteen (USU 30.10).

Helsingin yliopiston professori Anu Kantola (Yle 1.11.) pitää vaarana, että tietojen karsiminen hämärtää kokonaiskuvaa siitä, miten varallisuus kerääntyy. Suomessa suurituloisien joukko on pieni.

Kansallisen kateuspäivän ylläpitäminen ei ole hyvä syy avoimiin verotietoihin. Huomattavasti parempi syy on yleinen mahdollisuus arvioida, miten ja mistä tulot yhteiskunnan pyörittämiseen kertyvät. Se antaa mahdollisuuden nostaa esiin verotuksellisia epäkohtia, yleistä ansiotasoa ja ansainnan kohtuuttomuutta. Julkisuuteen ovat nousseet esimerkiksi selvien ansiotulojen muunto pääomatuloiksi ja huippujohtajien optiojärjestelyt.

Verottajan linjaus vie pohjaa pois verotietojen avoimuudelta. Todennäköisesti tietojen salausten pyytävien määrä kasvaa tasaisesti. On ristiriitaista, että kaikkien suomalaisten verotiedot saa kyllä kysymällä mutta kaikki eivät enää ole verottajan listauksessa suurituloisista. Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilaisen mukaan verottajan päätös rikkoo julkisuuslakia (USU 2.11.). Julkisuuslaki ei tunnista menettelyä, jossa kielletään julkisen tiedon antaminen esimerkiksi medialle tai muulle taholle, joka niitä pyytää.

Tietojen karsiminen hämärtää kokonaiskuvaa varallisuus kerääntymisestä.