Pääkirjoitus: Taloustunti oli päänavaus: mitä vaikeammaksi ajat käyvät, sitä avoimemmin kuntien pitäisi kyetä kertomaan, missä taloudessa mennään

Varkauden kaupunki järjesti kaupunkilaisille kaikkien aikojen ensimmäisen talousillan. Vaikka kyselytilaisuus ei suuria massoja liikuttanut, päänavaus oli kelvokas. Korona-ajan henkeen tilaisuus järjestettiin verkossa. Parhaimmillaan keskustelua seurasi ja siihen osallistui 55 henkilöä.

Osanottajien määrä ei päätä huimaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että onnistuneeksi luetaan yleensä sellaiset tilaisuudet, jotka vetävät paikalle useita kymmeniä ihmisiä. Osallisuuteen on pakko nyt opetella digiajan keinoin.

 Mitä vaikeammaksi ajat taloudellisesti käyvät, sitä avoimemmin ja selkosanaisemmin kuntien pitäisi kyetä kertomaan, missä mennään. Jos kunta hoitaa asiaa huonosti, se tekee juuri toisin päin: mitä arempi asia, sitä kauemmin sitä pidetään salassa.

Jos kaupunkilaisilla on edes jollain lailla käsitys taloudellisesta tilanteesta ja talouden kehityksestä, ratkaisuja voi ymmärtää paremmin. Tavalla toisella omaan elämään heijastuvaan säästöpäätökseen voi ehkä suhtautua edes jonkinlaisella ymmärryksellä, kun talouden realiteetit ovat tiedossa.

Ilahduttavaa oli, että kaupunki sai kaupunkilaisilta kuutisenkymmentä kysymys ennakkoon ja itse tilaisuudessa hyvin monenlaisista asioista. Jokainen kaupunkilainen peilaa tärkeäksi katsomiaan asioita oman arvomaailmansa ja elämäntilanteesta kautta: siinä missä toista huolettaa Arjen apu -palvelut korona-aikaan, toinen suree ränsistyviä vanhan Varkauden rakennuksia ja kolmas pelkää psykiatrisen osaston lakkautusta.

Tämä tekee virkamiesten ja poliittisten päättäjien työstä vaikeaa: jos tarpeettomia palveluja tai hankkeita olisi, niistä olisi jo luovuttu. Juuri siksi kaupunkilaiset täytyy pitää kartalla talouden realiteeteista ja kehityksen kulusta.

Kommentoi