Pääkirjoitus: Uutta näkökulmaa lentoliikenteeseen: tärkeitä ovat elinkeinoelämän arviot siitä, palaako liikematkustaminen ennalleen koronan jälkeen

Varkauden ja Iisalmen kaupungeille tarjotaan mahdollisuutta lähteä piloteiksi mukaan Kotkan ja Haminan seudun kehittämisyhtiön Cursor Oy:n vetämään projektiin, jossa haetaan keinoa nostaa ylös pienien lentokenttien toimintaa maan eri puolilla. Kokonaan uudenlainen, kevyt ja ilmastoystävällinen kotimaan lentojen malli aiotaan ajaa sisään pilottikentillä jo kolmessa vuodessa. Toiveissa on saada hankkeelle rahaa EU:n koronaelvytyspaketista.

Lentokentille on tarkoitus luoda nykyistä kevyempi ja edullisempi digitaalinen toimintamalli, johon sisältyy muun muassa keskitetty etälennonjohto ja satelliittipohjainen lähestyminen. Keveyttä ja kustannustehokkuutta haetaan lentokalustolla. Raskaiden ja heikosti kannattavien reittilentojen sijasta kyseessä olisi todennäköisesti kutsutaksityylinen tilausliikenne, jossa aikataulut ja kysyntä saataisiin kohdalleen.

Jos hankkeeseen tulee rahoitusta EU:lta, Varkaus ja Joroinen todennäköisesti lähtevät selvittelyyn mukaan. Joroisissa on sentään edelleen hyväkuntoinen ja hyvän kokoinen kenttä. Hankkeeseen on kaavailtu mukaan esimerkiksi Iisalmen pientä harrastekenttää. Sinällään kohteet on valittu oikein, koska Ylä-Savo ja Keski-Savo ovat Pohjois-Savon vientikeskittymiä ja lentoliikenteen mahdollisuuksien selvittely uudelta pohjalta on liikematkustuksen vuoksi järkevää.

Kotimaan lentoliikenteellä on ollut vaikeuksia, ja korona on pahentanut tilannetta. Myös ilmastonmuutos asettaa lentoliikenteelle isoja haasteita. Juuri ilmastokysymykset tuovat tilausta tämänkaltaisille hankkeille, joissa lentoliikennettä lähestytään uudenlaisesta vinkkelistä.

Pohdintaa on syytä ottaa mukaan myös pilottikuntien elinkeinoelämä: tärkeitä ovat arviot siitä, palaako liikematkustaminen ennalleen koronan jälkeen.

Jos hankkeeseen tulee rahaa EU:lta, Varkaus ja Joroinen todennäköisesti lähtevät selvittelyyn mukaan.

Kommentoi