Näkökulma Kirsi Moisander: Muutetaanko Savoon kulta: kaikki vieraat joita olen tuonut tänne tutustumaan ovat olleet ällikällä lyötyjä osaamisesta, yrityksistä ja maisemasta

Kirsi Moisander

Kohtaamme Future Savon mainoksen tullessamme Pohjois-Savoon viitostietä pitkin. Mainosta on jaettu kortteina, parkkikiekkoina, vesipulloina ja varmaan monella muullakin tavalla ja siten jaettu ilosanomaa onnellisesta Savonmaasta.

Totta on, että Savossa maisema on kaunis, täällä on puhtaat vedet, melko hyvin toimivat palvelut ja tilaa elää. Eikä koronakaan ole meitä vielä kovin kourin kohdellut.

Ystävälliseksikin meitä kutsutaan, eikä vieras jää ilman kahvia ja suolasta ja makeaa, jos ne vain hänelle maistuvat. Isäntäväki on kovasti vieraistaan kiinnostunut ja hetkessä selville saadaan vieraalta niin isän ja äidin nimet, ammatit, kotipaikat kuin siskojen ja veljien puolisotkin.

Savolaista small talkia sukupolvesta toiseen.

Mutta onko maisema ainutlaatuinen tai palvelut riittävät?

Kelpaako savolaisuus muuttajalle? Onko se vetovoimatekijä vai este?

Vieraat, joita olen tuonut tänne tutustumaan ovat olleet ällikällä lyötyjä osaamisesta, yrityksistä ja maisemasta.

Suurten keskusten vetovoima ei näytä heikentyvän vaikka korona ja etätyöt ovat viime kuukaudet vieneet ihmiset maalle, mökille ja kotiseuduille. Miksi?

Kansainvälisesti muutos on ollut liikkeessä jo pidempään mutta nyt myös meillä pientä liikettä on nähtävissä ja siitä antaa viitteitä muun muassa Leppävirran saama muutaman hengen väkiluvun kasvu pitkän tappion jälkeen.

Jotain on tehty oikein mutta mitä? Ainakin kunnalla on myytävänä upeita omarantaisia ja rannan lähellä olevia tontteja taajama-alueella. Lisäksi kunnan sijainti kahden kaupungin välissä on sille etu, sekä työpaikkojen että sijainnin suhteen. Työssä voi käydä kummassa tahansa kaupungissa.

Mutta miten muuttoliikettä voitaisiin vahvistaa? Varkaus ja myös koko Keski-Savo on korkean teknologian ja kansainvälisen teollisuuden keskittymä, jossa voi tehdä työtä globaalissa toimintaympäristössä luonnon helmassa.

Kuinka moni siitä tietää Savon ulkopuolella? Kaikki vieraat joita olen tuonut tänne tutustumaan ovat olleet ällikällä lyötyjä osaamisesta, yrityksistä ja maisemasta.

Viestimmekö näistä alueen mahdollisuuksista oikeissa kanavissa?

Alueemme on synnyttänyt niin tieteentekijöitä, taiteilijoita, kirjailijoita kuin monien muidenkin alojen asiantuntijoita. Miksikö? Siksi että täällä on arvostettu osaamista ja luotettu siihen, että kaikilla on mahdollisuus oppia ja kehittyä.

Vanha alemmuuden tunto on uusien sukupolvien myötä kadonnut, eikä kaupungista pois muuttaneet enää kiellä kotikaupunkiaan, vaan ovat siitä ylpeitä. Ja kaikki ne jotka ovat Facebookin ryhmissä, Valokuvia Varkaudesta tai Entiset ja nykyiset varkautelaiset, ovat huomanneet kuinka ylpeitä ihmiset ovat kotiseudustaan.

Niiden tarinoiden ja kuvien viesti kertoo ihmisistä, elämästä ja paikoista, niistä jotka ovat rakkaita ja tärkeitä. Niistä joissa on paikan henki.

Sellaisella viestillä on voimaa ja myös vetovoimaa.

Kirjoittaja asuu Leppävirralla ja työskentelee Suomenlinnan hoitokunnan hallintojohtajana Helsingissä.

Keskustelu