Pääkirjoitus: Iso osa sisukkaista varkautelaisista viihtyy kaupungissaan

Varkautelaiset moittivat Varkautta? Eivät muuten moiti – eivät ainakaan läheskään kaikki. Itse asiassa Varkaudessa on iso joukko ihmisiä, jotka katsovat sopivankokoista itäsuomalaiskaupunkia ja elämää siellä varsin myönteisesti.

Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden tutkijoita perehtyi varkautelaisten elämään ja arkeen. Tutkimuksen laaja aineisto kerättiin kyselylomakkeilla ja haastatteluilla vuosina 2016–17. Vastaajajoukko oli poikkeuksellisen suuri, ja lisäksi tutkijat jalkautuivat paikkakunnalle seuraamaan elämää.

Ja kas – johtopäätös oli, että Varkaus on erinomainen asuinpaikka etenkin lapsiperheille. Perheet kokevat, että kaikki tarvittavat palvelut löytyvät läheltä, luontoon pääsee virkistymään kotiovelta ja asuminen maksaa paljon vähemmän kuin isoissa kaupungeissa. Monella vielä on sukulaisten ja tuttujen verkosto apuna arkisissa pulmissa.

Sehän on juuri näin. Olisi hyvin tärkeää tiedostaa, että todella monet varkautelaiset viihtyvät Varkaudessa. Jos tämä tunnustettaisiin, monessa keskustelussa, suunnitelmassa ja kehitysajatuksessa päästäisiin uudelle tasolle. Aikaa ei enää menisikään vain sen todisteluun, että Varkaus on hyvä kaupunki.

Tutkimusta johtaneen professori Vilma Hännisen mielestä Varkaudessa on sisukkuutta, jolla vaikeistakin ajoista on selvitty (WL 11.10). Totta tämäkin. Varkautta on vaikea hukuttaa, ja kaupunki nousee uudelleen ja uudelleen jaloilleen – joskus niristen ja naristen mutta nousee kuitenkin. Monien iskujen alta löytyy kääntöpuoli, joka ei jäänyt tässäkään tutkimuksessa piiloon: pienituloiset ihmiset, jotka eivät tunne kuuluvansa joukkoon. Kahtia jakautuneessa kaupungissa pitää aina huolehtia, että heikommat pysyvät mukana.

Kommentoi