Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 10.10.2020 Pitää tosissaan toivoa, ettei valitus viivästytä tai tuo muita vaikeuksia Warkaus Worksin hallihankkeeseen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on vastaanottanut yksityisen kansalaisen valituksen Varkauden valtuuston päätöksestä myöntää Keski-Savo Teollisuuskylälle yli 23 miljoonan euron laina. Teollisuuskylä rakennuttaa uutta teollisuustilaa Hasinmäkeen ja vuokraa tilat edelleen Andritz Oy:lle. Valittajan mielestä Varkaudella ei ole varaa investointiin. Hän myös epäilee, että Keski-Savon Teollisuuskylän hallituksessa asiaa valmistelleet neljä kaupunginvaltuutettua olivat jäävejä käsittelemään asiaa kaupunginvaltuustossa. Kaksi heistä istuu myös kaupunginhallituksessa.

Kaupungin rikkauteen ja köyhyyteen hallinto-oikeus ei tule ottamaan kantaa. Kuntaliiton lakimies Kai Ketelimäki (WL 8.10.) ja myös Varkauden hallintojohtaja Toni Leppänen arvioivat, ettei myöskään esteellisyyttä olisi. Lain mukaan esteellisyys syntyy, jos päätöksellä on suoria henkilökohtaisia vaikutuksia valtuutettuihin tai heidän läheisiinsä.

Joka tapauksessa pitää tosissaan toivoa, ettei valitus viivästytä tai tuo muita vaikeuksia Andritz Oy:n tytäryhtiön Warkaus Worksin hankkeeseen. Voimakattilabisneksellä on pitkät ja kunniakkaat perinteet Varkaudessa, ja ne ovat nostaneet varkautelaiset huipputekijöiksi maailmanmarkkinoilla. Kun metsäteollisuus on käynyt läpi isoa murrosta, energiateknologiayhtiöt ovat nousseet koko ajan merkittävämpään asemaan Varkauden elinkeinoelämän kehittäjänä.

Kansainväliset yhtiöt tekevät ratkaisujaan herkillä markkinoilla liiketoiminnallisilla perusteilla, ja esimerkiksi ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden ongelmat ovat tuoneet aika-ajoin pelkoja, etteivät yhtiöt pysy Varkaudessa. Merkittävä hallihanke on iso lupaus, että Andritz näkee tulevaisuutensa täällä vahvana.

Hankalana korona-aikanakin Andritz Oy on pystynyt kertomaan uusista tilauksista, ja nämä uutiset ovat Varkaudelle ensiarvoisen tärkeitä. Toivottavasti tilaratkaisujen kasvu suunnittelun aikana tarkoittaa lisää hyviä uutisia.