Pääkirjoitus: Konsultin selvitys isoista investoinneista ei tuo ratkaisuja eikä poista päättämisen vaikeutta

Varkauden kaupunki teetti selvityksen lähivuosien isoista investointitarpeista ja niiden rahoitusvaihtoehdoista ulkopuolisella konsultilla. Tämä oli Varkauden kaupunginvaltuuston tahto. Konsultin pestaaminen arvioimaan, mitä kannattaa rakentaa ja mitä ei, kuvaa hyvin päätöksenteon vaikeutta. Ehkä se on myös lisäajan hankkimista: kun päätöksiä on hankalaa tehdä, erilaiset lisäselvitykset tuovat aikalisää. Uuden aikalisän saa, jos nykyinen valtuusto päättää siirtää kuumia perunoita uuden valtuuston niskaan.

Niin tai näin, mitään mullistavaa konsultin selvitys ei tuo eikä poista päättämisen vaikeutta. Konsultti toteaa, etteivät Varkauden varat riitä kaikkeen rakentamiseen (WL 3.10.). Konsultti myös sanoo, että pakolliset ja kannattavat hankkeet kannattaa toteuttaa ensin. Tällaisen viisauden olisi luullut löytyvän valtuustosta ilman tutkimuksiakin.

Jos ennustaa saa, Tehtaan koulun remontoiminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Uutta uimahallia ei nosteta esiin niin kauan kuin vanha pystyssä pysyy ja tekohengitys auttaa. Siihen ne ”helpot ratkaisut” sitten jäävätkin.

Selvityksen mukaan Luttilan ja Puurtilan koulujen lakkauttaminen ja uuden Kankun koulun rakentaminen olisi yhä kannattavaa ja maksaisi itse itsensä pois. Ehkä tämä helpottaa poliittista päätöksentekoa. Apua sen sijaan ei tule siihen, pitäisikö Könönpeltoon rakentaa uusi koulu vai korjata vanha. Remontoiminen on kalliimpaa mutta vanhaa suojeltua rakennusta ei saa purkaa, vaikka uuteen päädyttäisiin.

Kouluverkkoselvitys on lepäillyt pitkään työryhmässä mutta ainakin tämä konsulttityö näyttäisi, että Repokankaan ja Lehtoniemen kouluissa voidaan hengitellä rauhassa. Niiden kohtaloa ei ole konsultin aprikoitavaksi laitettu.

Monin tavoin iso päätös on, lähteekö Varkaus ajamaan tosissaan Heureka-tyylistä tiedekeskusta.

Kommentoi