Mielipide Lea Sarkeala: Mikä on Varkauden psykiatrisen osaston kohtalo?

Kirjoittaja on huolissaan psykiatrisen osaston kohtalosta Varkaudessa. Sirpa Ylönen

Lea Sarkeala

Varkauden uusi sairaala nousee kovaa vauhtia ja avaa ovensa tulevana keväänä.

Pikkulinnut ovat laulaneet, että suljettu psykiatrinen osasto voi jäädä haaveeksi ja matkat Kuopioon jatkuvat. Kauan odotettu ja myös mielenilmaisuja aikaan on saanut psykiatrisen osaston paikka sairaalassa, kuten joku sanoi ”sairaalan paras paikka”. Toteutuuko se vai eikö?

Osaston sulkemisen jälkeen hoito on siirtynyt kotiin, joko suoraan tai sitten nopean visiitin jälkeen Kuopion kautta.

Warkauden Lehdessä olleen kirjoituksen mukaan kaikki on mennyt hyvin ja valituksia ei liioin ole kuulunut. Miten ja kenelle valitukset olisi pitänyt esittää? Onko perustettu ryhmiä, jossa Varkauden kaupungin henkilöstö on läsnä omaisten tapaamisissa ja kuuntelemassa kuulumisia?

Tehdäänkö päätökset kuulematta omaisia, jotka kantavat suurimman vastuun kotona tapahtuvasta hoidosta, 24 tuntia vuorokaudesta, jaksoivat tai eivät?

Onko henkilökuntaa kuultu ja uskaltavatko he vapaasti kertoa omat näkemyksensä tilanteesta?

Onko henkilökuntaa kuultu ja uskaltavatko he vapaasti kertoa omat näkemyksensä tilanteesta?

Entä tuleva korona-aika ja sen tuomat uudet ongelmat, joita ennustetaan tulevan syys-sateiden myötä? Paljon on kysymyksiä, jotka odottavat vastauksia. Onko niitä?

Perusturvalautakunnan tehtävänä on ottaa kantaa myös psykiatrisen osaston tulevaisuuteen Varkaudessa talousarviokeskustelun yhteydessä.

Monet ympäristökunnat ovat käyttäneet Varkauden palveluja ja samalla tavalla odottavat päätöksiä. Ympäristökunnilta tulevat tulot ovat sairaalan kannalta merkittävä lisä. Siitä syystä kannattaa tarkkaan harkita perusturvalautakunnan, psykiatrisen osaston lopetusaikeet, jos niitä on.

Omaisten kannalta käynnit lähellä olevaan sairaalaan luovat turvaa hoidossa olevalle ja samalla säilyttää kiinteän suhteen kotiin ja omaisiin.

Mielenterveysongelmista kärsivät ja heidän omaisena ovat usein hiljennetty sairauteen kiinteästi kuuluvaan häpeän tunteeseen ja vaientaa valitukset, toivottavasti näin ei enää meillä Varkaudessa.

Varavaltuutettu (kok.),

Vammaisneuvoston varapuheenjohtaja

Keskustelu