Mielipide Isto Markkanen: Metsäteollisuus leikkii hiekkalaatikolla ja se oli odotettavissa

Kirjoittajan mielestä Suomi ei nouse ahdingosta, jos työntekijöiltä viedään ostovoima. Minna Mäkinen

Isto Markkanen

Metsäteollisuus ry pudotti pommin? Ei pudottanut, sehän oli oikeastaan odotettavissa, kun edellinen tes-kierros puoli vuotta sitten päättyi. Samat merkit oli ilmassa. Kun Sanna Marinin arvosteli Metsäteollisuutta Kaipolan tehtaiden sulkemispäätöksestä, kokoomusvetoinen sikaporrasporukka päätti kostaa hallitukselle ja ajatteli samalla pönkittää kokoomuksen ja kepun kuntavaaleja.

Mikään ei tunnu riittävän näille miljoonia tienaaville yritysjohtajille. Tärkeintä on horjuttaa Suomen työläiskansaa ja saada konserniyhtiöiden osakkeet nousuun. Puhutaan miten halpaa on tehdä työt muualla Euroopassa. Verrataan kuinka halpaa on työ teettää Puolassa ja Venäjällä. Siellähän on elämisen kustannukset paljon edullisimmat kuin Suomessa. Kaikkihan sen tietävät.

Jos palkkoja leikataan jatkossa ja lisistä luovutaan, niin luuleeko Metsäteollisuus ry, että Suomi nousee tästä ahdingosta, kun työntekijöillä ei ole ostovoimaa.

Saksassa on pienemmät palkat kuin Suomen metsäteollisuuudessa, mutta heidän palkoilla saa paljon enemmän ruokaa ja asumiskustannukset ovat pienemmät kuin täällä Suomessa.

Nykyisin työnantajamaksuja on tarpeeksi laitettu työntekijän maksettavaksi ja joka vuosi vain yhä enemmän.

Metsäyhtiöiden on helppo leikkiä suurta ja mahtavaa, koska täällä on helppo lomauttaa tai jos tehdas laitetaan kiinni, siitä ei tarvitse maksaa mitään duunarille. Kun tehdas suljetaan Saksassa, yhtiö joutuu maksamaan duunareille ison laskun.

Suomi on ainut maa missä työntekijän voi lomauttaa ja miten helpoksi sekin on aikoinaan tehty. Suomessa metsäteollisuudella on ollut iso hiekkalaatikko, jossa on helppo leikkiä ja rellestää työntekijöiden kustannuksella.

Tuntuu välillä, että yhtiöillä on kilpailu, että kuka sulkee eniten tehtaita ja saa työttömiä Suomeen. Eikä he osaa edes hävetä!

Iiro Viinanen (kok.) sai 1990-luvun alussa YTK:n, johon porukka pääsee satasella mukaan. Kassastahan saa rahaa työttömyyden kohdatessa, mutta ei tämähän ole kuin kassa.

He eivät neuvottele eduista ja palkoista. Tällä kassalla oli tarkoitus saada henkilöt pois ay-liitoista ja siinä he ovatkin onnistuneet melko hyvin. Onhan helppo kulkea liittoon kuulivien siivellä ja saada samat edut olematta päivääkään lakossa.

Lakkojen aikana saa tulla töihin ja riittää kun vaan tuli. Töitä ei liiemmin tarvinnut tehdä.

Lakon päätyttyä heille kyllä kelpasi liiton neuvottelemat palkankorotukset. Aina sanotaan, että paikallisesti voi sopia. Varmaan on joitakin paikkoja, jossa voi sopia.

Mutta mitä isompi yritys niin kaikki mitä sovitaan, tahtoo olla työnantajan sanelemaa ja luottamusmies on pelkkä kumileimasin. Määräykset tulevat yleensä aina korkeammalta eikä paikallisjohdolle annneta neuvottelu varaa.

Tähänkö Suomessa ollaan menossa, että aamulla iso joukko työntekijöitä menee portin taakse ja henkilökunta valitaan portilla. Jotkut tekevät viikossa 40h ja jotkut 0 tuntia.

Se on varmaa, ettei jatkossa ei tarvitse odottaa palkankorotuksia, jos niitä liitot ja työnantaja yhdessä neuvottelevat, kuten metsäteollisuus uhkaa.

Osakkeenomistajat kuitenkin nostavat joka vuosi isot osingot. Olen samaa mieltä Sanna Marinin kanssa, että Suomeen olisi saatava laki, etteivät isot yhtiöt pystyisi käyttämään Suomea leikkikenttänään.

Se on varmaa myös, että Suomessa puu kasvaa jatkossakin ja jos nämä isot metsäyhtiöt sulkevat tehtaansa, kyllä täällä metsäteollisuus tulee aina pyörimään. Joten eikun vaan lakia tekemään, että työntekijöitä ei voida jatkossa enää käyttää pelinappuloina.

ay-aktivisti (sd.)

Keskustelu