Pääkirjoitus: On suurta viisautta yrittää huolehtia siitä, että Varkauden seudun koronatilanne pysyy jatkossakin hyvänä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella aiotaan kiristää koronasuosituksia. Maskia käyttöä suositellaan painokkaasti tilanteisiin, joissa ei voi pitää turvavälejä, esimerkiksi julkiseen liikenteeseen. Järkevinä ei terveysviranomaisten mukaan voi enää pitää yli 20 hengen yksityistilaisuuksia. Etätöitä suositellaan. Ravintoloihin ja yökerhoihin kehotetaan suhtautumaan kriittisesti ja arvioimaan myös harrastuksia.

Koronan leviäminen on kiihtynyt koko maassa, ja siitä kertoo myös matkustusrajoitusten kiristyminen. Uudenmaan tilanne on yhä kurjin mutta pahojakin tautiryppäitä on ilmaantunut myös Savossa.

On suurta viisautta yrittää huolehtia siitä, että Varkauden seudun tilanne pysyy niin hyvin hallinnassa kuin se on ollut tähänkin asti. Jokainen ymmärtää maalaisjärjellä, että jos Mikkelin ryppäiden kaltaisia tilanteita syntyisi Varkaudessa, kaupungin terveydenhuolto oli kaaoksessa. Tärkeää se on myös siksi, että ihmiset voivat hoitaa asioitaan normaalisti eikä palveluja pidä rajoittaa. Rajoitukset kyllä kiristyvät, jos homma karkaa käsistä.

Varkauden terveyskeskus tekee töitä kovan paineen alla. Koronatestejä tehdään 250–300 viikossa. Joroisten ja Varkauden testauspisteitä käytetään joustavasti niin, että testiin pääsee mahdollisimman nopeasti (WL 26.9.).

Pitkään jatkunut erittäin hyvä tilanne löyhdyttää ihmisten intoa noudattaa ohjeistuksia, vaikka juuri niin pitäisi tehdä. Turvavälit ja käsihygienia ovat itsestäänselvyys mutta maskitkaan eivät ole häpeäksi yhdellekään niiden kantajalle kaupassa tai jossain muussa ruuhkaisessa paikassa. Erityisesti turnauskestävyyttä tarvittaisiin nuorilta: uudet ryppäät ovat syntyneet lähes poikkeuksetta nuorten aikuisten kokoontumisissa.

Kommentoi