Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Kati Hynninen Kurjat talousennusteet ovat toteutuneet ja joudumme toteamaan, että emme ole varautuneet siihen riittävän hyvin

Tiedän että ei saisi nostaa esille epäkohtia, se aiheuttaa pahaa mieltä. Kriittinen mielipiteen ilmaisu tulkitaan lehtien palstoilla väittelyksi ja yhteishengen rikkomiseksi.

Keskusteluun on nostettu myös huoli siitä, kuinka saada mukaan uusia ehdokkaita ensi kevään kuntavaaleihin, jos paikallinen päätöksenteko näyttäytyy vastakkainasetteluna. Lisäksi talouden kehno tilanne ei jätä tilaa mukaville vaalilupauksille.

Huolta ehdokkaiden saamisesta kannan itsekin. Pakko todeta, jos kaipaa vain leppoisaa ajanvietettä, niin kannattaa miettiä, saisiko kaupunkimme erinomaisesta harrastustarjonnasta paremman vastauksen odotuksiinsa. Uskon löytyvän myös heitä, jotka haluavat antaa panoksen kotikuntamme tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilanne on haastava, muttei toivoton. Ensimmäinen askel muutokselle on ongelmien tunnistaminen ja myöntäminen, sitten kääritään hihat ja aletaan töihin.

Henkilökohtaisesti toivon, että kaupunkimme tulevaisuus rakennetaan terveen talouden ja läpikotaisen tarkastelun kestävän päätöksenteon ja toiminnan varaan.

Tässä on tekemistä.

Hyvä yhteistyö on sitä, että ponnistellaan yhteisen tavoitteen eteen, kunnioitetaan toisten mielipiteitä, myös silloin kun ne ovat ristiriidassa oman mielipiteen kanssa, ja valmiutta kompromisseihin löytyy.

Välillä yhteistyö sujuu paremmin, välillä huonommin.

Kolme vuotta sitten bussilastillinen vastavalittuja valtuutettuja hyppäsi bussiin. Bussin keula näytti valtuuston talousseminaariin, mutta matkustajilla ei suunta ollut yhteinen. Muutama taisi jättäytyä pois vedoten vastuullisuuteen yhteisten varojen säästämisessä.

Populismia sanon minä. Se, että seminaarista tuli veronmaksajille kallis ei suinkaan johdu siitä, että osallistujat nauttivat siellä ilmaisen lounaan.

Seminaarissa kuultiin asiantuntijoiden selvityksiä kuntatalouden tilanteesta ja ennusteita tulevasta. Reaktiot olivat kirjavia.

Osa myönsi haasteet ja mahdollisia ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi alettiin pohtia saman tien. Joku piti saatuja selvityksiä valheellisina ja keskityttiin siihen, että selvityksen tulokset saadaan kumottua toisilla lausunnoilla.

Muutama valtuutettu taisi tunnistaa tilanteen vakavuuden: vaisto ohjasi pakenemaan, koska heitä ei ole juuri valtuustosalissa sen jälkeen näkynyt.

Nyt olemme tilanteessa, että seminaarissa kerrotut ennusteet ovat toteutuneet ja joudumme toteamaan, että emme ole varautuneet siihen riittävän hyvin.

Tämän valtuuston viimeisen budjetin laatiminen tulee olemaan haasteellista.

Valtuustokauden alussa alkanut yhteinen bussimatka on loppusuoralla. Jokunen matkustaja on hypännyt kyydistä matkan varrella pois, joku matkustaa rennosti kyydistä nauttien, osa matkustajista yrittää vaikuttaa bussin suuntaan, mutta ei ole varma, pitäisikö ohjeet kääntymisestä osoittaa kuljettajalle vai etupenkeillä istuville apukuljettajille.

Ei taida tämä bussi enää kääntyä.

Mutta mielenkiinnolla odotan, kuka tätä bussia seuraavalla valtuustokaudella ohjaa.

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja (kok.).