Kun on tarpeeksi värikäs elämä, vaatteet saavat olla mustia

Päivi Konttinen, Päivi 29Konttinen

Olen aina pitänyt mustasta. Siinähän on kaikki. Tieteellisestikin tämä on totta, sillä kappale näyttää mustalta, kun se pidättää itsessään kaikki valonsäteet.

Vaatekaappiin olen hankkinut värikkäitä yöpaitoja ja sukkia, että löytäisin edes nämä tärkeät vaatekappaleet nopeasti mustaa pursuavilta hyllyiltä ja henkaritangoilta. Muut värikkäät rytkyt tahtovat jäädä pitämättä. Ei vaan pysty.

Musta on vallannut vähitellen myös liinavaatekaapin ja keittiön astiaosaston. Muutama seinäkin on tapetoitu mustanharmaalla.

Musta laihentaa. Musta vaikuttaa tyylikkäältä. Mustassa astiassa ruoka näyttää kivalta, värit korostuvat. Samoin on vaikka pöydän kanssa, keittiön mustalla tasolla jopa kalakeittoon menossa olevat tilli ja peruna näyttävät lähestulkoon taideteoksilta. 

Tämän takia musta miellyttää minua. Tosin usein hankin mustan joukkoon pienesti värikkäintä mahdollista, oranssin huivin, keltaiset tennarit, vihreän laukun. En tiedä miksi.

Väreillä on vaikutusta. Googlen kirjavien kirjainten takaa löytyy tarinoita ainakin värien vaikutuksesta mielialaan, ihmiseen, tilaan, ostokäyttäytymiseen, sisustukseen, lapseen, oppimiseen, tunteisiin.

Keltainen väri on olemassa vihreän alla koko kesän.

Markkinointiviestintään keskittyvällä BrandNews.fi sivustolla Juhana Peltomaa sanoo, että musta yhdistetään auktoriteettiin, voimaan ja pysyvyyteen. Se symboloi älyä ja viisautta.

Liiaksi käytettynä musta voi kuitenkin jopa häkellyttää. Arabikulttuureissa musta on suojautumisen väri. Se kuuluu myös design-kulttuuriin ja grafiikkaan. Musta on surun ja tyhjyyden väri. Portugalissa mustaan väriin yhdistetään suru ja nälkä, Pakistanissa avuttomuus ja Sveitsissä pessimismi sekä laittomuus.

Väri on ominaisuus, joka kuuluu valolle ja toisin päin. Ilman valoa, pimeässä, emme kykene värejä aistimaan. Vaikka värejä ja aallonpituuksia voi mitata, niiden näkeminen ja ennen kaikkea kokeminen on subjektiivinen kokemus.

Yleisesti on havaittu, että sininen rauhoittaa ja punainen lisää aggressiota. Näitä havaintoja käytetään sitten hyödyksi monenlaisessa suunnittelussa, erityisesti mainonnassa.

Ikkunan takana tuulessa heiluvat juuri nyt värikkäät puut, koivuissa on jo ripaus keltaista, pensaissa enemmänkin, joukossa viininpunaisen ja oranssin sävyjä. Niin kaunista.

Tiesittekö, että keltainen väri on olemassa vihreän alla koko kesän. Se vain odottaa syksyä ja sitä hetkeä, kun kasvi siirtää lehtivihreän talven ajaksi jemmaan.

Sitten on sen vuoro loistaa.

Punaisen värin epäillään puolestaan kertovan kasvin stressistä, lehdet kun punastuvat hyvin usein myös kuivuudessa tai kemikaalikuormassa. Mutta varmaa vastausta tähän kaikkeen eivät tutkijatkaan ole vielä löytäneet.

Kasvit osaavat pitää salaisuutensa.

Se on kuitenkin selvää, että eniten ruskan alkamiseen ja loppumiseen vaikuttaa päivän pituus ja lämpötila. Myös kasvuoloilla on oma merkityksensä.

Ja vielä niistä vaatteista. Kun on tarpeeksi värikäs elämä, vaatteet saavatkin olla mustia.

Keskustelu