Mielipide Erkki Aali: Varkauden huokea vuokrataso on hyvän työn tulos

Kirjoittajan mukaan edullinen vuokra-asuminen on heijastunut Wartalo Kodeista myös yksityisille markkinoille. Antti Aho

Erkki Aali

Lueskelin Warkauden Lehteä (16.9.) ja huomasin uutisen, että Varkauden vuokrataso on hyvällä mallilla ollen Itä-Suomen pienin. Vertailussa ei ollut yksinomaan kunnalliset vuokra-asunnot vaan myös yksityiset vuokranantajat.

Oikeastaan voin olla ylpeä itsestäni, sillä toiminhan Wartalo Kodit Oy:n hallituksessa 26 vuoden ajan ja olin yhdessä muiden hallituskumppaneiden kanssa pitämässä vuokratasoa kaikin tavoin siedettävänä.

Se vaati välillä pitkänkin pohdinnan, kun veden, sähkön, jätehuollon sekä kiinteistöveron maksut kohosivat vuosittain. Nyt sitten näkyy sen työn tulos vuokratasossa.

Samalla kun Wartalo Kotien vuokrat pysyivät alhaalla, myöskin yksityisen vuokranantajan vuokrataso on pysynyt kohtuudessa. Parempaankin olisi pystynyt toiminnan kehittämisessä, jos rahalliset resurssit olisivat riittäneet.

Rakensimme kuitenkin tuona aikana kaksi vanhusten palvelutaloa, koska Aran rahoituksen myötä ne tulivat kaupungille edullisemmaksi. Ei tarvinnut laittaa omaapääomaa kiinni rakennuksiin.

Rakensimme myös kaksi senioritaloa, jotka tulivat tosi tarpeeseen hyvänä väliportaan asumismuotona ennen siirtymistä palvelutaloihin. Ne ovat olleet todella kysytty asumismuoto. Toivottavasti saisimme kolmannen lähelle palveluja, näin vanhempi väki pärjäisi kauemmin kotona.

Niittylät pitäisi kunnostaa sellaisiksi, että niissä voisi olla erilaista pienyrittäjyyttä.

Mitähän kuuluu Varkauden kaupungin historialliselle puutalomiljöölle kirkon kupeessa? Niittylöiden kanssa on palloteltu jo useita vuosia, tutkittu ja otettu näytteitä moneen kertaan eikä Niittylöiden kohtalo näytä edistyvän lainkaan.

Käyttökustannukset vain pyörivät, ja sen vuokralaiset maksavat.

Tehkää jo ratkaisuja, sillä mielipiteeni on, ettei Niittylöitä pystytä saamaan remontoimalla siihen vuoktatasoon, että niissä kukaan haluaa asua. Ainoa tapa mielestäni on kunnostaa ne tasolle, jossa voisi olla erilaista pienyrittäjyyttä. Näinhän on toimittu monessa kaupungissa, jossa on arvokkaita puutaloaueita.

Kommentoi