Pääkirjoitus: Parasta politiikassa: edunvalvonta ei ole koskaan turhaa, koska se voi tuoda tulosta

Valtion vuoden 2021 budjetissa näkyy pienenä pisarana se, mikä on politiikassa parasta: kaikki on aina viimeiseen saakka mahdollista. Tuo pieni pisara jättiläismäisessä valtion tulo- ja menoarviossa on Pohjois-Savon käräjäoikeuden Varkauden ja myös Iisalmen toimipiste.

Pienellä rahalla ei ole merkitystä ison laivan liikkeille mutta paikallisesti sillä on monella tavalla iso merkitys. Tärkein oppi koko pitkässä prosessissa on, että edunvalvonta ei ole koskaan turhaa ja se todella voi johtaa myös myönteisiin tuloksiin.

Valtion palvelujen keskittämisen vauhti ja vyöry on ollut niin kova ja määrätietoinen, että hanskat olisi ollut helppoa lyödä tiskiin jo kauan sitten. Niin ei kuitenkaan tehty.

Päätöksestä otti moni sulan heti tuoreeltaan hattuunsa, ja tässä tapauksessa saakin ottaa. Demarikaupungissa on vedottu moneen otteeseen demariministereihin. Keskustalaisilla oli hyvä tahto korjata virhe, joka edellisellä hallituskaudella tapahtui, vaikka eduskunnassa oli iso määrä yläsavolaisia hallituspuolueiden kansanedustajia. Matkan varrella myös Keski-Savo näyttäytyi yhtenäisenä valtiovallan suuntaan.

Käräjäoikeuden Varkauden kanslia on ollut suoraan ja välillisesti merkittävä paikallinen työllistäjä. Palvelujen lakkautus olisi jättänyt yhden ison kiinteistön tyhjilleen keskeisellä paikalla – ja tuonut loven Varkauden kaupungin vuokratulokukkaroon. Edellisen hallituksen päätös oli erityisen kurja esimerkki kansalaisten alueellisen epätasa-arvon kasvattamisesta, sillä asiointimatkat olisivat pidentyneet tuntuvasti eikä valtion kassaan olisi kuitenkaan jäänyt isoja säästöjä. Asiantuntijat myös arvioivat, että istuntoja peruuntuu entistä enemmän, kun asianosaisia ei saada paikalle pitkästä matkasta.

Käräjäoikeuden Varkauden istuntopaikka on monella tavalla tärkeä.

Keskustelu