Jouko Laitinen: Miksi emme osaa markkinoida Varkauden ainutlaatuisuutta ja olla aidosti ylpeitä?

Jouko Laitinen

Warkauteen on kehittynyt yli 200-vuotisen teollisen historian aikana kansainvälinen teknologiateollisuuden osaamiskeskittymä. Tätä globaalia osaamista ja kaupunkimme yrityksiä meidän tulisi nostaa kaikkien tietoisuuteen niin Varkaudessa kuin muualla Suomessa ja maailmalla.

Miksi emme osaa markkinoida tätä ainutlaatuisuutta ja olla siitä aidosti ylpeitä?

Olemme liian vaatimattomia ja tästä hyvänä esimerkkinä on kaupungissa asuvan pohjalaisen kommentti, että me Pohjanmaalla osaamme kehua kaksin verroin tekemisiämme, mutta täällä Savossa aliarvioidaan omia saavutuksia saman verran. Kaikki tietävät, että Pohjanmaalla liioitellaan. ”Ei täällä nyt mittään ole” asennetta taas pidetään meillä totena.

Ylä-Savossa ollaan jo rohkeampia ja yritykset ovat maineen nostamistyössä kärkijoukoissa. Alue onkin saanut paljon huomiota medioissa, osittain varmaankin sen ansiosta, että siellä on paikallinen omistus ja osittain sen vuoksi, että tuotteet ovat mediaseksikkäitä kuten sinfoniaa soittavat Ponssen metsäkoneet.

Varkaudessa sijaitseva globaali teollisuus ja niiden ympärille rakentuneet verkostot ovat pohjana sille, että täällä on edellytyksiä muullekin kaupalliselle ja julkiselle palvelutuotannolle, joka on kaupungissa vilkasta ja melko kattavaa. Kunhan me muistaisimme niitä käyttää.

Yksi tärkeimpiä asioita on, että työpaikkoja on syntynyt ja työllisyys vetää. Työttömyys on viimein laskenut samalle tasolle missä olimme 10 vuotta sitten, kun maailman laajuinen talouslama alkoi. Uutena haasteena on osaavan työvoiman riittävyys ja koulutustarjonnan kattavuus, joiden eteen meidän tulee tehdä yhdessä töitä.

Kaupungin vetovoimaisuutta on kehittävä. Voimme ylpeitä siitä, että täällä voi asua sekä Saimaan rannalla keskustassa että luonnon ja vesistöjen keskellä edullisesti ja laadukkaasti. Vesistöt tarjoavat ainutlaatuisen hienot mahdollisuudet niin vesillä liikkumiseen kuin kalastukseenkin sekä kesällä että talvella.

Aivan kaupungin keskustan tuntumassa olevat metsät ja luontoreitit mahdollistavat retkeilyn, sienestämisen ja marjastamisen kuten myös luonnossa rauhoittumisen ja voimaantumisen. Kaunista kaupunkiamme ja sen maailmaluokan yrityksiä ei tunneta riittävästi.

Teemme aktiivisesti työtä näihin haasteisiin vastataksemme. Yhtenä keinona Future Savo hanke, jonka avulla edistämme kaupungin ja koko maakunnan vetovoimaa työ- ja asuinpaikkana. Tässä työssä alueemme kunnat ovat yhdessä mukana.

Uskomalla Varkauteen ja sen seudun erinomaisuuteen ja vetovoimaisuuteen voimme saavuttaa ja kääntää muuttoliikkeen voitolliseksi ja saamme Keski-Savon väestömäärän kasvamaan yli 60 000 asukkaan. Tämä vaatii kuitenkin tekoja ja yhteistä tavoitetta.

Esiintyessämme yhdessä ja yhtenäisenä olemme vahvempia ja saamme äänemme kuulumaan valtakunnan tasolla. Olisi merkittävää, että ministeriöissä ryhdyttäisiin katsomaan alueiden tuottamien vienti eurojen suuruutta eikä asukasmäärää, kun tehdään päätöksiä alueiden kehittämiseksi.

Varkauden ja Leppävirran yritysten vuosittaiset vientitulot ovat puoli miljardia euroa joka on 1/3 koko Pohjois-Savon viennistä. Varkaudessa toimivien yritysten liikevaihto puolestaan on noin 1,5 miljardia.

Keskittämiskehitys ja seutukaupunkien huomiotta jättäminen ovat asioita, joiden vaikutukset ovat suuria, erityisesti meidän kaltaisellamme paikkakunnalla. Koulutuksen, infrastruktuurin sekä valtion ja maakuntatason.

Kirjoittaja on Navitas Kehitys Oy:n toimitusjohtaja.

Kommentoi