Rauhallisen koronatilanteen säilyttämisessä kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön – myös maskisuositus

Ylen uutisoinnin (2.8.) mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL harkitsee parhaillaan, että Suomessa otettaisiin käyttöön maskisuositus julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen. THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan maskisuosituksella pyritään hakemaan uusia keinoja koronan leviämisen ehkäisyyn.

Taustalla on pelko, että rauhallinen virustilanne saattaa muuttua, kun ihmiset palaavat lomien jälkeen töihin, kouluihin ja harrastuksiin. Erilaiset kevään rajoitukset on purettu suurelta osin. Kynnys ottaa yhtä kovia rajoitteita käyttöön uudelleen on hyvin korkealla. Siksi viranomaiset tarvitsevat uusia aseita, joilla tilanne kyetään pitämään jatkossakin hyvänä.

Suomi on pysynyt melkoisena lintukotona verrattuna siihen, millainen koronatilanne on tällä hetkellä monessa muussa maassa. Etelä-Euroopassa puhutaan jo koronan toisesta aallosta. Matkustusrajoituksia on jouduttu ottamaan vähin erin takaisin käyttöön ja näyttää siltä, että lisää niitä on tulossa.

Maskisuositus on hyvä tehdä ja yrittää samalla päästä samalla eroon varsin ristiriitaisista tiedosta, joita hengityssuojaimista on ollut. Viruksen torjunnassa ja rauhallisen tilanteen säilyttämisessä kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön, jotta yhteiskunta ja sen toiminta kyetään pitämään pyörimässä. Jos rajoitusten tielle pitää lähteä, isot alueelliset erot koronatilanteessa pitäisi ottaa tällä kerralla huomioon.

Suomalaisten kyllä oppivat käyttämään maskeja oikein ja myös arvioimaan, millaisissa tilanteissa niitä on järkevää käyttää. On viisautta olla varovainen esimerkiksi ruuhkaisessa marketissa tai muussa vastaavassa tilanteessa, jossa joutuu tilapäisesti oleskelemaan sisätiloissa isommassa väkimäärässä.

Keskustelu