Moni pomo yllättyi, kun työntekijät tekevät kotona ihan oikeasti töitä

Sirpa Ylönen

Horisontti

Etätöistä on puhuttu paljon ja siitä on toivottu ratkaisua maaseudun autioitumiseen, mutta hirveän paljon ei tapahtunut. Sitten tuli korona, ja yhtäkkiä moni meistä oli etätöissä.

Muutos oli nopea. Meille sanottiin maanantaina, että huomisesta alkaen tehdään töitä kotona. Kaikissa yrityksissä saati julkisella puolella ihan yhtä nopeaan reagointiin ei kyetty, mutta vähitellen kaikki, joille se oli mahdollista, tekivät töitä kotona.

Suurin yllätys kaikille tuntui olevan se, että sehän toimii! Kun yhteydet saatiin kuntoon ja välineitä opittiin käyttämään, ihmiset tekivät kotonaan töitä, ahkerasti.

Aika moni pomo taisi hieraista silmiään epäuskosta. Yksi etätyön jarruista on ollut se, että johtoporras on ajatellut työntekijöiden pitävän etäpäiviä puoliksi vapaapäivinä. Että kotona lorvitaan, eikä tehdä töitä.

Tosiasiassa moni on saanut kotona enemmän aikaiseksi. Osa jopa niin, että työpäivät ovat venyneet eikä taukoja ole muistanut pitää. Työt on otettu tosissaan.

Olisi ehkä kannattanut luottaa jo aikaisemmin.

Silloin, kun kotona on rauha tehdä työtä, eikä samaan aikaan tarvitse revetä esimerkiksi opettajaksi, etätyön hyviä puoli on juuri mahdollisuus keskittyä ilman häiriötekijöitä.

Hyvää on myös se, että työtä voi tehdä ja tauottaa omaan tahtiin. Jos inspiraatio iskee aamuyöllä, voi tehdä hetken töitä ja nukkua sen jälkeen aamulla pitempään.

Itse olen nauttinut siitä, että töiden lomassa voi käydä ulkona. Siis oikeasti ulkona, ei asfaltin päällä kävelemässä, vaan puutarhassa tai naapurin metsässä. Töitä on voinut myös tehdä ulkona linnunlaulussa.

Ongelmia aiheuttaa ergonomia. Kun kotona ei ole hyvää työpistettä, päivän mittaa onnistuu löytämään lukemattomia epäergonomisia työasentoja: keittiön pöydän ääressä, sohvalla, työpöydän ääressä, sängyllä...

Työpäivän venyminen ja taukojen puuttuminen lisäävät jumeja sekä kroppaan että päähän. Riskinä voi olla työn ja vapaa-ajan entistä pahempi sekoittuminen. Siihen auttaa se, että kone pistetään kiinni ja sähköposteja ei illalla lueta.

Moni on kaivannut sosiaalisia kontakteja, työkavereita ja asiakkaita. On niitäkin, joita yksinäinen työ ei ole haitannut, vaan he ovat päinvastoin nauttineet siitä.

Etätyö on todennäköisesti ja toivottavasti tullut jäädäkseen nyt, kun on huomattu, että se todellakin toimii. Järkevästi käytettynä etätyö voi tehostaa työntekoa ja parantaa työssä viihtymistä ja jaksamista.

En näe pahana sitäkään, jos etätyöpäivä jää lyhyemmäksi kuin konttorilla istuttu päivä. Näkisin, että enemmän on merkitystä työn tuloksella kuin sen saavuttamiseen käytetyllä ajalla.

Todennäköisesti itse työhön aikaa on käytetty yhtä paljon. Toimistollakin menee aikaa kahvilla käymiseen, työkavereiden kanssa juttelemiseen ja ihan vain yleiseen huhhailuun. Se on jostain syystä hyväksyttävämpää kuin töiden lopettaminen kotona tuntia aikaisemmin.

Ehkä nyt olisi aika luopua etätyöhön liitetyistä ennakkoluuloista. Jos luotettaisiin jatkossakin, että kyllä ne siellä kotonakin työnsä tekevät.

Keskustelu