Varkauden kouluverkko on kuuma peruna tulevalla valtuustokaudella tai jo syksyllä, jos poliitikot rohkenevat asiaan tarttua ennen vaaleja

Jos tuore Opetushallituksen ennuste maan kouluverkon kehityksestä toteutuu, moni koulu sulkee ovensa lähivuosina. Ennusteen mukaan peruskouluja on vuonna 2040 vähintään neljäsosa tai jopa puolet vähemmän kuin nykyisin.

Menneiden vuosien kehitys siis jatkuu. Joroisissa on enää jäljellä Kirkonkylän ja Kuvansin koulut. Leppävirta on vähin erin tiivistänyt kouluverkkoaan, ja uuden Leppäkertun koulun valmistuminen mahdollistaa uudet askeleet. Varkaus keskitti kaupungin yläkoulut Waltterin kouluun.

Varkaudessa on yhä kaupungin kokoon nähden paljon kouluja varsinkin, kun väkimäärä ja oppilasmäärä putoavat ennusteiden mukaan yhä tasaisesti. Kouluverkko on kuuma peruna tulevalla valtuustokaudella tai jopa jo syksyllä, jos poliitikot rohkenevat asiaan tarttua ennen kuntavaaleja.

Koulujen lakkautusvauhti on ollut hurja. Opetushallituksen selvityksen mukaan peruskouluja oli koko Suomessa vuonna 2018 yli 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2000. Nykyisin määrä on noin 2 300. Pohjois-Savossa koulujen määrä on pudonnut samana aikana 224:stä 115:een ja Etelä-Savossa 182:sta peräti 74:ään. Kehitys ei johdu pelkästään kuntien taloudellisista haasteista, vaan monia sulkuja on jouduttanut rakennusten kosteusongelmat.

Kehitys on tietänyt sitä, että koulujen keskimääräinen oppilasmäärä on kasvanut ja joidenkin oppilaiden koulumatkat ovat pidentyneet. Joissain tapauksissa koulupäivälle tulee hurjasti pituutta. On ymmärrettävää, että pitkän koulutaipaleen päässä olevat kylät eivät vedä uusia lapsiperheitä. Toivon mukaan kehitys kuitenkin näkyy niin, että kunnat pystyvät satsaamaan enemmän opetuksen sisältöön seinien sijaan ja kehittämään muassa digiopetusta eteenpäin.

Keskustelu