Ei edes urheilijoilla ole varaa tai syytä kisata liikuntapaikoista paremmuudesta vaan miettiä, mitä voidaan hoitaa yhdessä

Vattuvuoren kuntoportaat ovat saaneet uskomattoman paljon keskustelua aikaan. Varkautelaiset ja joroislaiset ovat päässeet suorastaan lyömään kuntoportailla toisiaan päähän: ensin ne olivat Joroisissa mutta eivät Varkaudessa ja sitten ne olivat vääränlaiset Varkaudessa mutta oikeanlaiset Joroisissa. Vaikka kuinka pinnistelisi, on hyvin vaikea ymmärtää, miten porrasaskelmien korkeudesta voi saada aikaan intohimoisen ja raivokkaan keskustelun aikaan.

Joroisten kunta on satsannut liikuntapaikkoihin viime vuosina ja kunnia siitä. On silti väärin väittää, etteikö Varkaus olisi tehnyt niin. Myös Varkaudessa on panostettu muun muassa lähiliikuntapaikkoihin. On hyvä muistaa, että kaupunki pitää yllä esimerkiksi kahta jäähallia ja tekojäärataa, uimahallia sekä useita hiekka- ja nurmikenttiä. Ne palvelevat myös naapurikuntien asukkaita. Ja kyllä niitä kuuluisia latujakin riittää molemmissa.

Ei edes liikuntapuolella eikä edes kovakuntoisilla urheilijoilla ole varaa tai syytä lähteä kisaamaan, kenellä on paremmin. Rahat eivät riitä kaikkeen. Liikuntahankkeissakin olisi suurta viisautta miettiä, mitä pystytään tekemään yhdessä, että palvelut säilyvät monipuolisina. Varkauden ja Joroisten väli on nopea hurauttaa autolla, jos harrastaminen jää kiinni portaiden strategisista senteistä.

Liikuntarakentamisen painopiste täytyy olla kuntoliikunnassa, jolla pystytään pitämään väestön ikääntymisen ja sairastavuuden tuomia haasteita edes jotenkin kurissa sekä innostamaan lapsia ja nuoria liikkumaan.

Korona-aika on kasvattanut tuntuvasti ihmisten kiinnostusta liikkua luonnossa, patikoida ja pyöräillä. Upeaa olisi, jos kunnat kykenisivät toteuttamaan Keski-Savon alueelle katkeamattomana kulkevat luontoreitistöt. Sillä olisi myös matkailullista merkitystä.

Keskustelu