On aika palata niihin neuvoihin ja ohjeisiin, joilla aloitimme koronalta suojautumisen: pese käsiä ja pidä turvavälit

Valitettavasti näyttää vahvasti siltä, ettei Suomi vältä koronan toista aaltoa. Itse asiassa monen terveysviranomaisen jo keväällä tekemä arvio on osunut oikeaan. Tuolloin toinen aalto ajoitettiin syksyyn, ja sieltä se on tulossa.

Koronarajoitusten purku on antanut pohjaa viruksen leviämiselle. On kuitenkin myös niin, ettei maata olisi voinut pitää loputtomiin suljettuna eikä lakikaan olisi antanut sitä myöten. Kevään sulkujen hintalappu on iso ja on selvää, että se kasvaa vielä suuremmaksi. Nykyisessä tilanteessa on vain tehtävä kaikki voitava, että ihmisten terveydestä huolehditaan ja yritetään samalla pitää yhteiskunnan rattaita pyörimässä niin hyvin kuin se on mahdollista.

Maskisuositus on tulossa, ja se tarvitaan. Etätyöt jatkuvat monissa sellaisissa työpaikoissa, joissa se on mahdollista. Poissuljettua ei ole sekään, että rajoitukset vaihtelevat alueellisesti, kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tiedotustilaisuudessa. Todennäköistä on, että erityissuojaa joudutaan taas hakemaan hoivakodeissa ja muissa laitoksissa asuville ikäihmisille.

Tilanne on ikävä ja siihen pitää suhtautua taas vakavasti, vaikka monen henkinen sietokyky koronalle on täyttynyt jo aikaa sitten. Malttiakin tarvitaan. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat taas kovan paineen alla. Varkaudessakin terveyskeskuksen puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet ja testeissä käy yhtä paljon ihmisiä kuin keväällä. Tilannetta ruokkii, että liikkeellä on myös tavallista flunssaa, jonka oireet ovat samanlaisia kuin koronassa.

Käsien pesu ja turvaväleistä huolehtiminen ehkäisevät myös perinteisiltä pöpöiltä. Niiden merkitystä ei saisi vähätellä yhtään nyt, kun ihmiset liikkuvat vapaasti. On aika palata niihin neuvoihin ja ohjeisiin, joilla aloitimme koronalta suojautumisen.

Keskustelu