Ilmaista rahaa on tarjolla urheiluun ja liikuntaan mutta se ei mene sinne minne pitäisi

Varkaudelta jäi käyttämättä valtion myöntämä tuki uuteen uimahalliin. Sirpa Ylönen

Kari Rautiainen

Veikkaus on suomalaisten oma peliyhtiö. Pelien koko tuotto käytetään meidän kaikkien Suomessa asuvien hyväksi. Avustuskohteita on tuhansia ympäri Suomea ja kertyvää rahaa yli miljardi euroa vuodessa.

Talousarvioesityksessä 2020 rahapelitoiminnan tuotot urheilun ja liikuntakasvatuksen edistämiseen ovat 151 miljoonaa euroa.

Nämä avustukset myöntää Opetus- ja kulttuuriministeriö, aluehallintovirastot, Olympiakomitea ja Suomen Akatemia. Liikunnan saamia avustuksia ovat mm. seuratuet urheiluseuroille, liikuntapaikkojen rakentamiseen ja kunnostamiseen, urheiluvalmennukseen ja apurahoihin, urheilutapahtumiin, kuntien liikuntatoimintaan, urheilujärjestöille sekä liikunnan koulutukseen ja tutkimukseen.

Tämä viimeinen lause osoittaa selvästi sen, kuinka Veikkauksen rahat liikunnalle leviävät usealle taholle. Talousarvioesityksessä 2020 ainoastaan enintään 2,3 miljoonaa euroa on suoraan urheilijoiden valmennus- ja harjoitteluapurahojen maksamiseen. Se on ainoastaan 1,523 prosentia tästä 151 miljoonasta eurosta.

Eli kyllä rahaa urheiluun ja liikuntaan löytyy, mutta se ei mene sinne minne pitäisi. Urheilijoiden tulisi saada urheilusta tuloja sen verran, ettei tarvitsisi koko ajan miettiä pankkitilin saldoa ja pystyykö ostamaan kaupasta ruokaa. Vai pitäisikö mennä taas äidin luokse syömään?

Tästä urheilijan köyhyydestä nosti äläkän Urheilulehti numerossaan kesäkuun lopulla. Lehti lupasi palata vielä asiaan myöhemmissä numeroissa. Kyse on vähän samasta asiasta kuin maataloustuesta, jossa ei tarvitse kuin pihakoivu kaatua, niin rahaa alkaa tulla ovista ja ikkunoista niille jotka eivät sitä tarvitse.

Varkaus on myös päässyt tälle Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuskohteiden saajien joukkoon 1 miljoonalla eurolla. Hyötyä tästä ei kuitenkaan kaupungille ollut, koska uimahalli päätettiin jättää rakentamatta.

Paremmaksi laittoi Tampereen Monitoimiareena, joka sai 4 miljoonaa euroa. Kun katsotaan avustuskohteiden saajia lajeittain niin viiden kärki ovat yhdistykset, säätiöt, kunnat/valtio, yritykset ja korkeakoulut yhteensä noin 70,5 miljoonalla eurolla.

Lukuja on paljon, mutta se vain osoittaa mitä ”sillisalaattia” urheilutuet tällä hetkellä Suomessa ovat.

Keskustelu