Polttoainevero nousee – Riittääkö se kannustimeksi siirtyä sähköautoon, jää nähtäväksi

Polttoaineiden hinnat nousevat elokuun alusta, kun veronkorotukset astuvat voimaan. Veronkorotuksella tavoitellaan monia eri asioita kuten päästöjen vähentämistä sekä autokannan uudistamista vähäpäästöisempään suuntaan.

Kuluttajia kannustetaan hankkimaan sähköautoja sekä vähentämään eri polttoaineella ajettuja kilometrejä.

Pelkkä polttoaineveron korotus tuskin kuitenkaan yksin riittää syyksi vaihtaa sähköautoon, vaan tähän tarvitaan muitakin kannustimia.

Toisaalta polttoaineveron korotus voi pahimmillaan luoda polttoaineiden hintojen nousun myötä alueellista epätasa-arvoa.

Harvaan asutuilla seuduilla yksityisautoilun vähentäminen on hankalampaa kuin tiheään asutulla pääkaupunkiseudulla, jossa julkisen liikenteen välineitä ja vuoroja on aivan erilailla käytettävissä ja päivittäisten ajojen välimatkat saattavat olla huomattavasti pienemmät.

Tutkimusten mukaan kahdeksan vuotta sitten dieselveron reilu korotus iski kovemmalla kädellä juuri haja-asutusalueille. Siellä veronkorotus näkyi kuluttajahinnoissa kovemmin kuin kaupungeissa.

Päästöjen vähentäminen ja autokannan uudistaminen ovat erinomaisia tavoitteita, mutta yhtä tärkeää on alueellisen tasa-arvon säilyttäminen.

Kommentoi