Muuttaako Varkauteen eläkeläisiä vai työikäisiä? Mistä tämä muuttovoitto oikein tulee?

Sirpa Ylönen

Horisontti

Tulipa kummallinen olo, kun tiistaina kirjoittelin jutunpätkää Varkauden väestömuutoksista. Tilastot ovat heinäkuun lopulta, ja Varkaus on edelleen muuttovoittoinen kunta, kuten on ollut koko tämän vuoden.

Enpä muista ihan äkkiä tilannetta, että olisin kirjoittanut tällaisia otsikoita kuukausi toisensa perään: Varkaus sai muuttovoittoa, Varkaus edelleen muuttovoittoinen.

Enemmän on laskeskeltu niitä miinuksia, aika monta vuotta peräkkäin.

Vielä kummallisemmalta tilastot alkoivat näyttää, kun vilkaisin muita kuntia. Kuopio, joka perinteisesti on ollut Pohjois-Savon muuttovoittoisin kunta ja usein ainoa, joka on kasvattanut väkilukuaan, on muuttotappiolla. Sama on tilanne Siilinjärvellä, joka on vuosikausia kasvattanut väkilukuaan Kuopion kyljessä ja osin Kuopion kustannuksella.

Mitä ihmettä täällä Varkaudessa oikein tapahtuu?

Parhaiten sen saisi varmaan selville jututtamalla Varkauteen muuttaneita. Mikä teidät on tänne houkutellut? Saa ottaa yhteyttä, jos haluat kertoa.

Yleensä ihmiset muuttavat työn perässä. Varkaudessa on ollut töitä tarjolla aikaisempaa enemmän. Olisi mielenkiintoista tietää, onko kaupunkiin nyt tultu töiden perässä ja jos, niin miten kaukaa?

Yksi arvaus on, että osa muuttajista on tullut helpompien eläkepäivien perässä. Talo pitkän hiekkatien päässä jätetään kesämökiksi ja muutetaan palvelujen äärelle. Ehkä jopa kävelymatkan päähän lähikaupasta jo ennen sitä aikaa, kun autoilu terveyssyistä loppuun.

Osa eläkeläisistä on voinut tulla kauempaakin. Kun työura on tehty pääkaupunkiseudulla, muutetaan takaisin entiselle kotiseudulle.

Syksymmällä nähdään, miten paljon Varkaudesta lähdetään muualle opiskelemaan. Nykyisin muuttotilastot kertovat todellisen tilanteen, kun opiskelijat voivat siirtyä kirjoille opiskelupaikkakunnalleen. Minun nuoruudessani opiskelija roikkui kotipitäjänsä kirjoilla opiskeluaikansa, vaikka ei olisi ajatellut koskaan enää palaavansa kotikonnuilleen.

Opiskelijoiden muutto suuntautuu enemmän Varkaudesta pois kuin Varkauteen, ja se saattaa heilauttaa alkuvuoden hyviä lukemia.

Vaikka syksy keikauttaisi Varkauden muuttoluvut tappiolle, on tämä vuosi ollut hämmästyttävä.

Kysymys voi olla myös kaupungistumisesta. Tällä hetkellä iso muuttovirta vie kohti kaupunkeja. Tosin se pääasiassa suuntautuu Helsingin seudulle, Turkuun ja Tampereelle, mutta voi hyvin olla, että Varkaudessa on kysymys samasta ilmiöstä vain paljon pienemmässä mittakaavassa.

Se tarkoittaisi sitä, että Varkaus imisi väkeä lähiseudulta. Tähän viittaa sekin, että naapurikunnissa muuttotappiot ovat karua luettavaa. Osa muutosta lienee suuntautunut Varkauteen.

Se ei välttämättä ole niin suuren hurrauksen aihe. Jos koko alueen väkimäärä laskee, se ei ole pitemmän päälle ilo kenellekään. Varkauden kaupoissa kävijöitä on kaiken kaikkiaan vähemmän, vaikka osa asuisikin nyt vähän lähempänä.

Toivoa siis täytyy, että muuttajia on tullut kauempaa. Olisihan se aika hienoa, jos Varkaudesta tulisi se veturi, joka hillitsee koko Pohjois-Savon muuttotappiota.

Keskustelu