Mahdollisuudet kohenevat saada Varkaudesta ja lähikunnista edustajia eduskuntaan

Valtioneuvosto teki odotetun päätöksen ja myönsi luvan viidelle kunnalle vaihtaa maakuntaa. Joroinen, Heinävesi, Iitti, Kuhmoinen ja Isokyrö vaihtavat maakuntaa vuoden 2021 alussa. Sote-uudistuksen kaatuminen menneellä hallituskaudella viivästytti kuntien suunnitelmia. Tuleva vuosi kuitenkin antaa nyt hyvää aikaa valmistella muutosta.

Loppujen lopuksi maakunta on ennen kaikkea hallinnollinen alue, ja tavallisen ihmisen arkeen se vaikuttaa vain vähän. Heinävesi on jo tiukasti mukana pohjoiskarjalalaisessa Siun Sotessa. Myös Joroinen on terveysyhteistyössä Varkauden kanssa ja erikoissairaanhoidon palvelut ovat kallistuneet Kuopioon, vaikka Joroinen kuuluu myös eteläsavolaiseen Essoteen.

Yksi käytännön muutos, ja historiallinen sellainen on, että seuraavissa eduskuntavaaleissa joroislaiset ja heinäveteläiset ovat Savo-Karjalan vaalipiirissä. Se tunnustetaan molemmissa kunnissa tuntuvasti paremmaksi vaihtoehdoksi kuin nykyinen Kaakkois-Suomen vaalipiiri. Parhaimmillaan muutos tarkoittaa, että mahdollisuudet kohenevat saada Varkaudesta ja lähikunnista edustajia eduskuntaan.

Etelä-Savon maakuntaliitto vastusti kaikilla lausuntokierroksilla muutosta. Maakunta pienenee ja kahden kunnan muutto tuo liiton kuntarahoitukseen loven. Jää nähtäväksi, milloin yhteisen Savon rakentamisesta aletaan puhua laajasti, kun yksittäisen poliittisten avausten määrä on kasvanut koko ajan. Savojen yhdistymistä uskaltaa toivoa ääneen jo moni muun muassa Joroisissa, jossa lähtö Etelä-Savosta ei ole ollut henkisesti helppo asia, vaikka esimerkiksi ihmisten työssäkäynti- ja asioimissuunnat ovat puhuneet lahjomattomasti Pohjois-Savon puolesta.

Keskustelu