Maakunnan yhteisellä energiayhtiöllä olisi edellytykset olla yksi oman alansa vetureista ja kehityksen edelläkävijöistä

Silja Huhtiniemi

Näkökulma

Pohjois-Savon kunnissa on käsillä merkittävä päätös: Savon Voiman ja Kuopion Energian mahdollinen yhdistäminen. Yhtiöiden yhdistyminen on ollut esillä aiemminkin mutta tuloksetta.

Toivottavasti päätöksentekijät tarkastelevat tällä kertaa asiaa etenkin saavutettavissa olevien synergiaetujen valossa. Maakunnan yhteisellä yhtiöllä olisi edellytykset olla yksi oman alansa vetureista ja kehityksen edelläkävijöistä.

Yhdistyessään Savon Voima ja Kuopion Energia muodostaisivat maan kolmanneksi suurimman kuntaomisteisen energiayhtiön, jolla olisi lähemmäs miljardin tase. Voimakkaasti muuttuvassa energia-alan toimintaympäristössä tämä tarkoittaisi väistämättä parempaa kykyä vastata alaan kohdistuviin kehityspaineisiin.

Verrattuna kahteen pienempään yhtiöön, isolla yrityksellä on ihan eri tavoin mahdollisuuksia investoida sekä kehittää ja pilotoida uusia ratkaisuja.

Uusiin ratkaisuihin kohdistuu juuri nyt iso tarve, ei vähiten esimerkiksi ilmastonmuutoksen vuoksi. Ilmastonmuutos pakottaa yrityksiä kehittämään entistä kestävämpiä ratkaisuja ja merkittäviä odotuksia kohdistuu nimenomaan energia-alalle.

Tässä piilee myös mahdollisuus. Yrityksille, jotka pystyvät tuomaan tarjolle ympäristöystävällisiä ratkaisuja, avautuu markkinoilla uutta potentiaalia huomattavasti perinteistä toimintakenttää laajemmin. Vastaavasti kehitystä perästä seuraavien toimintatila markkinalla kapenee.

Toiminnot yhdistäen uudella energiayhtiöllä on paremmat mahdollisuudet olla yksi alansa suunnannäyttäjä, joka vetää puoleensa osaajia ja on kiinnostava yhteistyökumppani myös yrityksille. Tämä on koko maakunnan näkökulmasta houkutteleva skenaario.

Ylipäänsä koon myötä uskottavuus kasvaa, jolloin savolaisen energiayhtiön viestiä ja näkemyksiä kuunnellaan todennäköisesti herkemmällä korvalla kansallisessa päätöksenteossa.

Lisäksi yhdistyminen tuo mukanaan säästöjä. Kun samoja asioita ei tarvitse miettiä ja tehdä kahteen eri kertaan kahdessa lähes vierekkäisessä yhtiössä, välittömiä kustannussäästöjä on ennakoitu syntyvän vuosittain jopa noin 6,5 miljoonan euron arvosta.

Näinkin merkittävä toiminnan tehokkuuden kasvaminen on hyvä uutinen sekä asiakkaille että taloushaasteissa painiskeleville omistajakunnille.

Menestyäkseen Pohjois-Savon ja sen kuntien on puhallettava jatkuvasti entistä tiiviimmin yhteiseen hiileen. Voimavarat ja vahvuudet rohkeasti yhdistämällä meillä on mahdollisuus olla yksi maan vetovoimaisista kasvualueista, joka tarjoaa elinvoimaa sekä asukkailleen että yrityksille.

Energiayhtiöiden mahdollinen yhdistäminen on yksi konkreettinen näytön paikka kuntien yhteistyön tahtotilasta. Onko kunnissa rohkeutta katsoa isompaa kuvaa yli kuntarajojen, yhdistää voimat ja tähdätä edelläkävijänä kärkitoimijoiden joukkoon?

KIrjoittaja on toimitusjohtaja, Kuopion alueen kauppakamari.

Keskustelu