Varkaudessa yrityksillä menee yhä hyvin – Tämä näkyy vuosikymmenen alhaisimpana työttömyysasteena ja alkuvuoden muuttovoittona.

Jouko Laitinen

Varkaudessa saimme elää tammi-heinäkuussa muuttovoittoa ja olimme koko Pohjois-Savon veturina. Ikävä kyllä elokuussa muuttovoitto kääntyi miinukselle, kun nuoret varkautelaiset lähtivät opiskelemaan ja muuttivat kirjansa opiskelupaikkakunnille, jolloin taas suurten koulukaupunkien muuttovoitto kasvoi entisten vuosien tapaan.

Alkuvuoden muuttovoitto kuvastaa hyvin sitä, kuinka Varkaudessa on nostetta ja yrityksillä menee edelleen hyvin. Tämä näkyy myös vuosikymmenen alhaisimpana työttömyysasteena. Jotta hyvä noste säilyy, Varkauteen on välttämätöntä saada lisää koulutuspaikkoja niin että nuoret voivat halutessaan opiskella kotipaikkakunnalla.

Juuri julkaistut väestöennusteet eivät Itä-Suomen osalta näytä hyviltä mutta on tärkeää, että emme alistu toteamaan, kas noinhan meille käy, vaan teemme aktiivisesti ja pitkäjänteisesti työtä sen eteen, että tulevaisuus on toisen suuntainen. Ennuste ei ole ennustus, tulevaisuuteen on mahdollista vaikuttaa ja yhdessä tekemällä tämä muutos on myös mahdollista.

Oppilaitokset kertovat, että Varkaudessa opiskelijat saavat hyvin harjoittelupaikkoja. Näin ei ole kaikilla opiskelupaikkakunnilla. Meidän olisi löydettävä keinoja, joilla helpotetaan muualla opiskelevien mahdollisuutta tulla Varkauteen harjoittelemaan.

Tärkeä tehtävä on suunnitella oppilaitosten, kaupungin ja yritysten kanssa sitä, kuinka tänne voitaisiin lisätä opiskelupaikkoja ja saada kaupungin olosuhteet niin houkutteleviksi, että nuoret hakeutuvat tänne opiskelemaan ympäri Suomea. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, koska oman alueen nuorten määrä ei tulevaisuudessa ennusteiden mukaan ole riittävä turvaamaan alueen osaamistarvetta.

Mutta hyvää työtä on jo tehty. Hieno esimerkki kaupungin korkean teknologian yritysten ja Savonian strategian Varkauteen keskitetyn koulutuksen vetovoimasta, on Savonian Varkauden yksikön energiatekniikan ylempi amk-tutkinto, johon tuli erittäin hyvin hakijoita.

Alueemme nuoret lähtevät opiskelemaan monia eri aloja sekä Suomeen että ulkomaille. Kotikaupunkina meidän tehtävämme on antaa nuorille sellainen kokemus, että opiskelujen jälkeen valmistuneet olisivat valmiita ja kiinnostuneita palaamaan takaisin Varkauteen.

Tämä edellyttää meiltä vahvaa perhepolitiikkaa, nuorison huomioimista entistäkin paremmin ja että alueella on riittävästi mielenkiintoisia ja houkuttelevia työpaikkoja sekä hyvät palvelut.

Haasteita meillä vielä on ja yhtenä suurimmista tunnettavuuden puute. Varkaudesta on vallalla teollisuuskaupunkiolettamus. Onko muutosta kuitenkin ilmassa?

Viime aikoina meillä vierailleet ja kaupunkiin vähän syvemmin tutustuneet ovat minulle todenneet, kuinka heidän käsityksensä Varkaudesta on muuttunut täysin. He ovat olleet yllättyneitä siitä, kuinka uskomattoman hyviä ja kansainvälisiä yrityksiä täällä on, kuinka kaunis luonto on ja muutenkin täällä on vireyttä.

Viimeinkin on aika nostaa aktiivisesti esille vahvuuksia ja kertoa niistä ylpeästi koko Suomelle ja maailmalle. Navitas-ympäristö on jo saanut paljon kiitosta ja herättänyt ihmetystä siitä, kuinka Varkaudesta löytyy tällainen yrityskeskittymä ja toimintaympäristö.

Palaan jälleen vanhaan ajatukseeni siitä, kuinka Varkauden brändin kannalta olisi hyvä saada viimeinkin kaupunkiin puukerrostalohanke, koska se nostaisi omalta osaltaan tunnettavuuttamme. Samalla se tarjoisi uusia ja erilaisia asumisvaihtoehtoja kaupunkilaisille ja kaupunkiin muuttaville.

Positiivisuutta on edelleen ilmassa, yrityselämässä käynnistyvät uudet hankkeet ja investoinnit ovat tuomassa Varkauteen lisää vauhtia ja kasvua. Kasvu ja työpaikat tuovat vaurautta koko seudulle ja uskoa tulevaisuuteen, Ne vahvistavat kaupungin taloutta ja mahdollistavat hyvän palvelurakenteen.

Keskustelu