Varkaus on tunnustuksen ansainnut: asukaslähtöisyydellä voi vaikuttaa mielikuviin kaupungista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL myönsi Varkaudelle kunniamaininnan ansiokkaasta työstä asukkaiden osallisuuden edistämisessä. Vaasa ja Mikkeli saivat erityismaininnan. Kunniamaininta myönnettiin kunnille, joilla oli innovatiivisia tapoja vahvistaa asukkaiden osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Puntarissa olivat erityisesti keinot, joilla asukkaat voivat osallistua kunnan tai kaupungin toiminnan kehittämiseen.

Varkaus on ansainnut tunnustuksensa ja onnittelut tekemästään työstä kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksien eteen. Varkaus pärjäsi parhaiten isossa joukossa: valinta tehtiin 74 kunnan joukosta. Erilaiset asukasraadit, ideointileiri, kaupungin johdon jalkautuminen kuntalaistapaamisiin, sähköisten palautejärjestelmien kehittyminen ja Kauppakadun Olohuoneen toiminta ovat esimerkkejä toiminnan kehittymisestä.

Varkauden kaupungin toiminnan asukaslähtöisyys on hieno tavoite ja ehdottomasti myös sellainen asia, jolla on mahdollista vaikuttaa mielikuviin. Paikkakunta, jonka päättäjät kuulevat tarkalla korvalla asukkaita, on varmasti vetovoimaisempi kuin paikkakunta, jossa virkamieskunta- ja päättäjät työskentelevät yhä omassa norsunluutornissaan. Kuntalaisten kuuleminen ja joustavat tavat palvella ovat nykypäivää.

Varkaus ei ole valmis mutta se on kulkenut reippaita askelia oikeaan suuntaan. Tärkeää on, ettei asukkaiden kuuleminen jää yksittäisiin kihauksiin, joista kerätään tukku hyviä ideoita, jotka eivät kuitenkaan koskaan etene käytäntöön. Ajatuksista pitäisi aina jalostua helmet, jotka etenevät käytäntöön ja ovat mallina siitä, että asukkaiden ääni kuuluu ja vaikuttaa toimintaan.

Keskustelu