Varkauden taloudesta pitää olla huolissaan eikä vain uskoa, että tulevaisuus on parempi

Esa Tuovinen

Näkökulma

Varkaus on luomassa uutta talousarviota ja suunnitelmaa tuleville kausille.

Varkauden johtavat päättäjät hehkuttavat, ettei veroja tarvitse kiristää eikä yt-neuvotteluita tarvitse käydä kuten monen muun kunnan.

Kukaan ei sentään ole väläytellyt veroprosentin alentamista kuten Puumalassa. Kun katsotaan lukuja, niin Varkauden talousarvio on lähtökohdiltaan alijäämäinen.

Onko tässä järkeä? Siitä huolimatta on uskottava demokratiaan ja enemmistö päättää.

Kaupungin arvioitu verotulokertymä kaikkien verojen osalta on noin 82 miljoonaa euroa. Samaan aikaan kaupungin henkilöstön henkilöstökulut ovat yli 77 miljoonaa. Eli meiltä menee 94 prosenttia palkkamenoihin.

Tästä minusta on oltava huolissaan eikä vain uskoa tulevaisuuden olevan parempi. Vertailun vuoksi henkilöstökulut ovat Kuopiossa vain 71 prosenttia.

Talousarvio on alijäämäinen. Kuten on näillä näkymin myös seuraava.

Kestääkö kaupungin talous toistuvia alijäämäisiä vuosia? Alijäämillä on kattamisvelvoite ja sen maksaa tulevien vuosien veronmaksajat.

Varkauden pelastus on ollut oikeasti Matti Semin paljon parjaama vesilaitoksen yhtiöittäminen vuonna 2010. Yhtiöittämisestä saatu tulo on ollut paikkaamassa kaupungin alijäämiä useina vuosina.

Valitettavasti tuo ylijäämä tullaan syömään suunnitelmakaudella. Meidän on tulevaisuudessa sopeutettava henkilöstömenot ja palvelut vastaamaan verotuloja ja valtionosuusavustuksia.

Henkilöstö on sitoutunut muutokseen ja valtuusto tasapainotusohjelmaan.

Väestöpako ja ikärakenteen vanheneminen on Varkauden pahin uhkakuva. Työllisyysasteen paranemisesta huolimatta meillä työtätekevän väestön määrä vähenee.

Vuonna 2015 työvoiman määrä oli 9 500 ja nyt se on noin 8 800 henkilöä, mutta 2025 ollaan noin 8 300 henkilön tasolla. Muutos on vääjäämätön.

Nuorten ja erityisesti nuorten naisten katoaminen kaupunkikuvasta on meidän toinen haaste.

Tämä samalla vaikuttaa myös syntyvyyteen.

Varkaudessa ikäluokassa 18-40 vuotta on 1,2 miestä jokaista naista kohden. Pahin vääristymä on 20–24 vuoden ikäluokassa. Samalla on muistettava se, että syntyvyys vähenee.

Mikä tähän on johtanut? Yksin ei voi syyttää Varkaudessa saatavilla olevaa koulutustarjontaa.

Meidän työpaikkarakenne on miehinen. Nuoret naiset eivät halua olla yksinomaan hoitajia.

He haluavat edetä opiskelemaan yliopistoihin ja sitä kautta työurat ovat isoissa kaupungeissa.

Varkaudessa olevat yritykset ovat miesvaltaisia. Mikään Eiserin tyyppinen yritys ei meitä pelasta. Tarvitaan muita toimenpiteitä.

Kuinka saadaan yrityksiä, jotka antavat myös mahdollisuuden korkeasti koulutettuihin naistyöpaikkoihin. Uuden uljaan sairaalan valmistuttua sen tuomaa vetovoimaa ei voi vähätellä.

Samalla voin suositella insinööriammatteja myös kaikille nuorille.

Millaisessa ympäristössä nuori haluaa asua ja mihin perheen voisi kuvitella perustavansa? Siinä voi olla yksi Varkauden elinvoimatekijä.

Nykyinen hektinen työelämämalli ei juurikaan anna mahdollisuuksia tähän. En voi kuvitellakaan, että pitemmällä ajalla naisena kävisin töissä Kuopiossa ja asuisin Varkaudessa ja siinä sivussa hoitaisin lapset. Siksi valitsen helposti Kuopion asuinpaikaksi.

Työelämän ja roolien on muututtava ja työn on oltava riittävän lähellä sitä missä asut.

Meillä on toivoa tulevasta, mutta usko tahtoo loppua.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.).

Kommentoi