Geenejä ja horoskooppia: kaikkihan me olemme sukua toisillemme jo Aatamin ja Eevan ajoista

Ossi Kurki

”Oletko jo tilannut geenitutkimuksen,” on moni tuttavani kysynyt ja sitten ihmetellyt, kun vastaukseni on ollut kielteinen.

Etenkin sukututkimusta harrastaneet ystäväni ovat vallan innoissaan, kun sukulaisia on löytynyt läheltä ja kaukaa ja vastauksissa viitataan jopa onnellisuuteen.

Minä olen muistuttanut innokkaimpia sillä tiedolla, että kaikkihan me olemme sukua toisillemme jo Aatamin ja Eevan ajoista alkaen.

Olen ollut näihin muutamalla satasella ostettaviin geenitutkimuksiin hieman skeptinen (epäilevä), vaikka en tunnekaan tieteellistä tutkimusta ja sen menetelmiä. Maalaisjärjen rippeet panee epäilemään niiden täyttä todenperäisyyttä, tieteeseen perustuvana faktana.

Nyt jokin aika sitten Ylen A-studiossa oli mielenkiintoinen ohjelma geenitutkimuksista, jossa toimittajat lähettivät neljään tutkimuksia tekevään ja myyvään laitokseen anonyyminä näytteet A ja B.

A oli koiran dna:ta ja B ihmisen sylkeä.

Tutkimuksen tulokset toimitus antoi alan kahdelle professoritason huippututkijalle analysoitavaksi. Molemmat lyttäsivät tulokset.

Toinen heistä vertasi tulosta horoskooppitasoiseksi ja toinen ihmetteli vastauksessa olevia joitakin tietoja mahdottomaksi saada tieteellistä näyttöä geenitutkimuksella.

Koiralle (näyte A) ei saatu tutkimustietoja "liian huonon” näytteen vuoksi.

Tuloksista annetut lausunnot lämmittivät sisintäni. En vieläkään lähetä sylkeäni tai hiuksiani tutkittavaksi näihin rahastaviin yrityksiin, vaikka valtiovaltakin on verovaroin tukenut joitakin kyseisiä geenitutkimuksia tekeviä yrityksiä.

Mutta, mieleeni mateli ohjelmaa katsellessa omakohtaista kokemusta horoskooppitasoisesta tiedoista, minkä voinen nyt paljastaa, kun siitä on jo kulunut viitisenkymmentä vuotta. Teko on siis jo vanhentunut.

Olin silloin Warkauden Lehden toimitusharjoittelijana ja iltavuorolaisen tehtävänä oli kerran viikossa kirjoittaa horoskooppi lauantain lehteen, ellei STT:n printteristä sitä saatu ajoissa lehden sivuille.

Helppoahan se oli kuin heinänteko, sanotaan usein jostakin työsuorituksesta. Vanhoista sanoma- ja aikakausilehdistä haettiin asiaankuuluvaa sanastoa ja mielikuvitus työhön.

En muista ainakaan kohdalleni sattunutta tilannetta, jossa lukija olisi esittänyt lehdelle syytettä ”perättömistä lupauksista” tulevalle viikolle.

Mitä opimme tästä? Yksi johtopäätös voisi olla, että suurin osa lehden lukijoista ainakin silloin uskoi horoskooppitason tietoihin!

Kirjoittaja on varkautelaislähtöinen toimittaja, joka on nykyisin eläkkeellä.

Keskustelu