Ikäviä uutisia

Joulukuu alkoi huonoilla uutisilla: Stora Enso aloittaa ensi viikolla yt-neuvottelut. Uhkana on, että työt loppuvat 55 työntekijältä.

Neuvottelujen taustalla on koko yhtiön tavoite lisätä kustannustehokkuutta. Ennen tätä Stora Enso on vähentänyt väkeä Oulussa, Kiteellä ja Imatralla. Oulussa työt loppuivat keväällä 365 työntekijällä, Kiteellä saha pantiin kiinni ja tuotanto siirrettiin Varkauteen, Imatralla irtisanottiin 55 työntekijää.

Varkaudessa on varovaisesti odoteltu lisääkin hyviä uutisia, mutta kävi sittenkin niin, että säästötoimilta ei täälläkään vältytty.

Vaikka Varkauden tilanne on varsinkin Ouluun verrattuna parempi, on työpaikan menetys jokaiselle työntekijälle kova isku. Se on isku myös pienoisessa nousuvireessä eläneelle Varkaudelle. Kaupunki ei kaipaa enää yhtään lisää työttömiä.

Toivottavasti irtisanottujen määrää saadaa ennakoidusta karsittua ja lopuillekin löytyisi töitä sahalta. Sinne tarvitaan edelleen lisää työntekijöitä.

Neuvottelut alkavat aikana, jolloin edellinen työehtosopimus on päättynyt ja alalla ollaan sopimuksettomassa tilassa. Toivottavasti yt-neuvottelujen ajankohta on sattumaa, eikä sillä ole mitään tekemistä työehtosopimusneuvottelujen kanssa.

Neuvotteluja käydään nyt kaikilla aloilla kireissä tunnelmissa. Teollisuusliiton lakonuhka on edelleen voimassa. Jos lakko tulee, Varkaudessakin sadat Teollisuusliiton jäsentä ovat lakossa 9.–11. joulukuuta.

Toivoa sopii, että aitoa neuvottelukykyä ja -halua on sekä yt- että tes-pöydissä. Perinteisesti Varkaudessa on kyetty paikallisesti sopimaan niistä asioista, joista paikallisesti on valta sopia, ja välit ovat pysyneet hyvinä vaikeinakin aikoina.

Sitä samaa henkeä on syytä toivoa myös valtakunnan tasolle. Työntekijät ja työnantajat ovat lopulta samassa veneessä, vaikka ympärillä välillä velloisikin melkoinen ristiaallokko.

Keskustelu