Paras kiitos on kuulla, että Warkauden Lehti on tarpeellinen

Sari Ristamäki

Horisontti

Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi totesi Warkauden Lehden 100-vuotisjuhlan juhlapuheessa, että paikallislehti elää tiukassa symbioosissa ympäröivän yhteisön kanssa. Lehti ei menesty kestävällä tavalla, jollei sen seutukunta menesty ja ole elinvoimainen.

Varkaus, varkautelaiset ja molempien menestys ovat Warkauden Lehden missio, sen olemassaolon syy. Vaikka tämä on ollut selvää aina, sen merkitys kirkastui hienon juhlavuotemme aikana.

On ollut monin tavoin vaikuttava kokemus kulkea läpi Warkauden Lehden 100 vuoden historiaa. Vähintään yhtä vaikuttavaa on ollut keskustella lukuisten kaupunkilaisten kanssa, mitä lehti on heille merkinnyt ja mitä se merkitsee yhä.

– Ilman sitä ei osaa olla, eikä syödä aamupalaa. Mies lukee diginä ja minä paperisena. Pakko on saada tietää, mitä kylässä tapahtuu, tiivisti eräs rouva oman lehtensä arvoa.

Warkauden Lehti on vahvasti sitoutunut lukijoihinsa. Siksi kaikkein hienoin kiitos työstämme on saada kuulla, että olemme tarpeellisia.

Yhdysvalloissa viime vuonna julkistettu tutkimus osoitti, että lehden lakkauttaminen voi vaikuttaa paitsi alueen uutisten vähenemiseen ja julkisten menojen kasvuun (Suomen Lehdistö 12.12.). Jos ei ole toimittajia seuraamassa päättäjien tekemiä päätöksiä, menokuri löystyy.

Kyse ei ole todellakaan vain toimittajien valppaudesta, vaan mitä suurimmassa määrin myös lukijoiden. Lehti antaa sytykkeitä, joihin lukijat herkästi tarttuvat.

Kemiläinen Heli Luokkala-Nevalainen vertaa paikallisen lehden lopettamista siihen, että oma tuttu ja turvallinen kotimetsä hakattaisiin alas.

– Lehti oli peili omalle kielelle ja henkiselle olotilalle. Kun se oli poissa, myös yhteisöllisyyden tunne vääjäämättä väheni. Tuntui, että sammutetaanko täällä jo valoja koko kaupungista, hän sanoi.

Suomen Lehdistön jutussa kemiläisten kertoivat tunnelmiaan reilun satavuotiaan Pohjolan Sanomien yhdistämisestä Lapin Kansaan.

Warkauden Lehteä ei ole lopettamassa eikä yhdistämässä mihinkään. Mielenkiintoista kuitenkin on, että kemiläisten menetyksen tunteet ovat hyvin samanlaisia kuin syyt, miksi Warkauden Lehti perustettiin sata vuotta sitten.

Olla sieluna ruumiissa, kuvaili lehteä Armas Emanuel Salmelainen ja aivan hyvin hän voisi käyttää samoja sanoja yhä.

WP35:n jääpallopeli ja WL100-ämpärit, Warkiksen peli ulkojäillä ja parhaiden urheilijoiden palkitseminen, Savon Sampo -messut, koiratapahtuma, hyväntekeväisyyshuutokauppa, Vekara-Varkaus -paja, juhlaristeily, Varkauden maaseutumarkkinat, juhlalehti, juhlat, Otsikoissa! Warkauden Lehti 100 vuotta -näyttely Varkauden museossa, yleisötilaisuus.

Juhlavuoteen mahtui paljon. Ensi vuodelle jäi siemeneksi hyviä ideoita – kuten esimerkiksi selkokielisen lehden julkaisu.

Uusi vuosi tuo toki muutakin uutta tullessaan. Digipalvelut kehittyvät edelleen, kun verkkosivumme uudistuvat.

STT:n palvelut palaavat takaisin. Paikallisten uutisten määrää ei ole tarkoitus vähentää yhtään mutta hienoa on taas päästä nostamaan palstoille myös tärkeimpiä valtakunnan uutis- ja urheilutapahtumia.

Kaikkea hyvää uuteen vuoteen Warkauden Lehden lukijoille!

Keskustelu