Suomi palasi kohti normaalimpia aikoja, mutta rajoituksia jäi yhä

Kun vuorokausi viime yönä vaihtui maanantaista tiistaiksi, Suomessa päättyi kolmen kuukauden poikkeustila: koronaepidemian vuoksi käyttöön otettu valmiuslaki ei ole enää voimassa.

Suomi on palannut kohti normaalimpaa aikaa, vaikka entisessä ei vielä olla. Ravintoloiden aukioloa ja anniskelua sekä kokoontumisia ja matkustamista koskevat edelleen rajoitukset, joiden avulla viruksen leviämistä pyritään estämään. Nämä rajoitukset perustuvat kuitenkin tartuntatautilakiin, eivät valmiuslakiin.

Ministereiden ilmeet olivatkin pitkästä aikaa hymyileviä ja vapautuneita, kun hallitus maanantaina kertoi valmiuslain voimassaolon päättymisestä. Kolmen kuukauden mittainen poikkeustila on maan historiassa ainutlaatuinen ajanjakso, jota voi edes jollakin tavalla verrata vain sotavuosiin.

Vasta jälkikäteen pystytään arvioimaan, kuinka välttämätöntä valmiuslain käyttö oli. Kokemus antaa myös tarpeellisia eväitä lain puutteiden korjaamiseen. Demokratian kannalta olennaista on, että lain soveltamisesta luovuttiin heti, kun se ei enää ollut ehdottoman välttämätöntä.

Jos pessimistiset ennustukset toteutuvat, edessä voi olla vielä koronaviruksen aiheuttaman taudin toinen ja ehkä useampikin aalto. Kevättalven ja kevään jälkeen sekä kansalaiset että hallitus ja muut päättäjät ovat kuitenkin valmiimpia kohtaamaan ne.

Kriisi ei olisi kriisi, jos sen tuloon osattaisiin valmistautua. Korona-aikana kaikki ovat joutuneet opettelemaan uusia asioita ja toimintatapoja tilanteessa, jonka kehittymisestä kukaan ei ole osannut sanoa mitään. Jos mittariksi asetetaan pelkästään Suomessa tautiin sairastuneet ja kuolleet, Suomi ja suomalaiset ovat selvinneet hyvin.

Helpotuksesta huolimatta jokaisen on yhä muistettava säilyttää varovaisuus sekä huolehtia turvaväleistä ja hygieniasta.

Kommentoi