Varkaudessa on peräti 13 uimarantaa: tärkeintä on, että rannat ovat turvallisia uida

Auringon lämmittämiin vesiin pulahtaminen ei jää Varkaudessa uimarannoista kiinni. Kaupungin eri puolilla on peräti 13 uimarantaa ja kaksi uimapaikkaa. Ne kaikki huolletaan ennen kesäkuun puolta väliä, jolloin uimakausi virallisesti alkaa. Rannat sukelletaan ja siivotaan turvallisiksi.

Yleisten uimarantojen veden laatua tutkitaan, ja tulokset ovat nähtävissä rannan uimakopin seinällä. Uimakopit, penkit ja leikkivälineet tarkastetaan kerran kuukaudessa. Uimakopit ja alueet siivotaan 1–2 kertaan viikossa uimarannan käyttöasteen mukaan.

Uimarantojen ylläpidossa riittää siis työtä, joka maksaa. Tällaista määrää rantoja ei voi varustaa huippuvälineillä ja taloudellista harkintaa pitää harjoittaa. Esimerkiksi Kämärille ei todennäköisesti tue uutta laituria purettavan tilalle (WL 17.6.). Sen sijaan Puurtila sellainen saa, jos rahat ensi kesänä riittävät.

On hienoa, jos kaupunki pystyy pitämään rantoja uimakelpoisessa kunnossa eri puolilla kaupunkia. Hyvät laiturit ja muun välineistön voi entistä tarkemmin keskittää kaikkein suosituimmille ja suurimmille rannoille. Tärkeintä on, että rannat ovat turvallisia uida – kaikki muu on ekstraa, jota ei voi olettaa jokaiselta rannalta löytyvän. Monessa kunnassa virallisten uimarantojen määrää on jouduttu säästösyistä vähentämään.

Rahojen riittävyys on kiinni myös siitä, miten uimarantojen varustusta kohdellaan. Päivisin ja iltaisin rannoilla viettää aikaa yleensä lapsiperheitä. Yöaikaan rannat houkuttelevat nuorisoporukoita, joissa tyhmyys toisinaan tiivistyy. Hienoa on, jos tänä kesänä vältytään uimarantojen rakenteiden sotkemiselta ja rikkomiselta. Rannalle rikotut pullot tai veteen heitetyt esineet voivat pahimmillaan pilata uimarin koko kesän.

Keskustelu