Päättäjiltä pitää löytyä topakoihin talouspäätöksiin selkärankaa, vaikka se ei ole helppoa ja vaalit kurkistavat nurkan takana

Kirjoittajan mielestä virkamiesten hankintarajojen nosto voi lisätä menoja. Merja Männikkö

Varkauden kaupungin talous on vaikeuksissa. Jos tammi-huhtikuun perusteella tehty ennuste toteutuu, tulos painuu lähes 10 miljoonaa euroa tappiolle. Budjetti oli alunperinkin rakennettu noin 5 miljoonan euron alijäämälle, ja nyt se voidaan kertoa kahdella.

Kaupunginjohtaja Hannu Tsupari (WL 10.6.) puhuu veroäyrin korotuksesta ja sanoo myös ääneen, ettei työntekijöiden eläköityminen ehkä riitä säästötavoitteiden saavuttamiseen. Vuoteen 2025 ulottuvassa talouden tasapainotusohjelmassa Varkaus linjasi, että työntekijöiden määrää vähennetään eläköitymisen kautta ja irtisanomisista pidättäydytään.

Korona on tuonut ison laskun kunnille, jotka huutavat tietenkin valtiota apuun. Valtio auttaakin mutta siitä huolimatta edessä on hyvin monissa kunnissa hyvin tukala tilanne.

Asiaa ei auta yhtään, että ensi vuonna on kuntavaalit. Harva tahtoo lähteä vaaleihin supistajana, lakkauttajana, karsijana ja irtisanojana. Kuin esimakuna tästä Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pia Hedman (sd.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Suhonen (sd.) peräsivät taloustalkoisiin inhimillisyyttä (WL 13.6.) ja kirjoittivat, ettei kaupunkia saa säästää hengiltä.

Ainakin toistaiseksi Varkaudelle suurempi vaara on jatkuva yli varojen eläminen kuin säästöihin nuukahtaminen. Päättäjiltä pitää löytyä topakoihin linjauksiin ja päätöksiin selkärankaa, vaikka se ei ole helppoa ja vaalit kurkistavat nurkan takana. Kaupunki sai käännettyä talouden suunnan parempaan joitakin vuosia sitten, ja sama pitää tehdä jälleen uudelleen. Konsulttikortti on jo käytetty. Viisaus oikeisiin ratkaisuihin löytyy kyllä omalla väellä, jos niitä vain on tahdoa oikeasti hakea.

Kommentoi