Jos potilasturvallisuus on leikkauspalveluissa kunnossa, lähipalveluilla on iso arvo

Varkauden kaupunki ei aio luovuttaa pitkää taisteluaan leikkaustoiminnan puolesta, vaikka Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi kaupungin valituksen Itä-Suomen aluehallintoviraston aiemmasta päätöksestä. Kaupunginjohtaja Hannu Tsupari esittää kaupunginhallitukselle, että Varkaus aikoo hakisi valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Itä-Suomen hallinto-oikeus linjasi, että Varkauden pitää lopettaa viimeistään vuoden loppuun mennessä leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativat leikkaukset. Sellaisia ovat olleet muun muassa tekonivelleikkaukset. Päätös ei kuitenkaan koske paikallispuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä, kuten esimerkiksi kaihileikkauksia.

Varkauden kaupunki ostaa leikkauspalveluja Suomen Terveystalolta, ja sopimus on voimassa vielä useita vuosia. Käytännössä toiminta on pyörinyt hyvin ja laadukkaasti. Myös potilasturvallisuus on pysynyt hyvällä tasolla. Oma leikkaustoiminta on ollut ennen kaikkea hyvää palvelua alueen asukkaille, varkautelaisille ja joroislaisille. Kaikkiin leikkauksiin ei ole tarvinnut odottaa aikaa KYS:n jonoissa. Ruuhkien purku lienee myös yliopistollisen sairaalan etu.

Varkaus on elätellyt toiveita, että omia leikkauksia kyettäisiin jatkamaan siihen saakka, kun sote-uudistus viimein valmistuu. Se on ollut järkevää ajattelua, sillä terveyspalvelut ovat olleet kovan myrskyn silmässä vuodesta toiseen ja tilanne muuttuu jatkuvasti. Vastaavanlaista toimintaa on muuallakin maassa, eikä niihin ole puututtu.

On suuri sääli, jos hyvä toiminta ajetaan alas ja sille kenties myöhemmin olisikin mahdollisuuksia. On tietenkin selvää, että niin lainsäätäjän kuin käytännön toimijoidenkin pitää kulkea potilasturvallisuus edellä. Jos se on kunnossa, lähipalveluilla on iso arvo ja niiden säilyminen on ollut jokaisessa sote-uudistuksen yrityksessä mukana punaisena lankana.

Kommentoi