Jos kaupungin rahakukkaro vain kestäiai, olisi hieno teko antaa vanhalle koululle lisää vuosia

Könönpellon koulun laittaminen tulee kalliiksi – riippumatta siitä, rakennetaanko uusi koulu vain peruskorjataanko vanhaa. Laskelmat näyttävät, että kustannukset liikkuvat samassa kokoluokassa, tehtiin niin tai näin.

Remontti nielisi noin 16 miljoonaa euroa. Uuden rakentaminen taas veisi 13–16 miljoonaa euroa riippuen siitä, millainen rakennus rakennetaan. Uudisrakennusten hintaa nostaa muun muassa se, että kaikissa vaihtoehdoissa on mukana tilat myös uudelle päiväkodille.

Kun selvitys remonttikuluista valmistui toissa vuonna, kaupunki keksi selvittää uudisrakennuksen kulut. Ajatuksena oli, että se olisi taloudellisesti tuntuvasti halvempi ratkaisi. Siltä ei nyt kuitenkaan näytä.

Myös Könönpellon oppilasennusteet ovat laskusuunnassa. Silti koulu on yksi Varkauden suurimmista pitkään: oppilaita on nykyisin reilut 250 ja lukuvuonna 2026–27 yhä vajaat 200. Päättäjät eivät voi loputtomiin siirtää ratkaisua, vaikka tilanne on kieltämättä hankala nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Kaupunginjohtaja Hannu Tsupari haluaa selvityksen kaikkien lähivuosille kaavailtujen investointien vaikutuksista kaupunkikonsernin talouteen ennen kuin askelmerkkejä otetaan.

Arkkitehti Kalevi Väyrysen suunnittelema Könönpellon koulu edustaa sotien jälkeistä koulurakentamista 50-luvulla, ja se on nostettu merkittäväksi kohteeksi Varkauden rakennetun kulttuuriympäristön suojeluluokituksessa. Rakennus jää joka tapauksessa kaupungin huoleksi – jollei sitä sitten onnistuta kauppaamaan ulkopuoliselle. Jos kaupungin rahakukkaro vain kestää, olisi hieno teko antaa vanhalle koululle lisää vuosia, laittaa se hyvää kuntoon ja saneerata siihen tai sen yhteyteen myös päiväkodin tilat.

Keskustelu