Jättisellutehtaan kaatuminen oli joululahja: miten mittavat jätevesipäästöt voitaisiin ohjata Huruslahteen?

Kirjoittajan mielestä ongelmia olisi myös Varkaudessa, jos jättisellutehdas toteutuisi tänne. Skannattu

Matti Mäkelä

KHO antoi Kallaveden kovia kokeneelle köyhälle kansalle joululahjan hylätessään Kuopion jättisellutehtaan ympäristölupahakemuksen. Jos fiktiivinen jättitehdas olisi toteutunut, sen jätevesipäästöt olisivat kohdistuneet kokonaisuudessaan Kallaveteen. Suuri osa voitoista, jos niitä olisi kertynyt, olisi ohjattu pitkää hukkaputkea pitkin kiinalaisille sijoittajille.

Jos Kuopion tehdashanke siirtyy ihmeenomaisesti Varkauteen, mikä vaikuttaa epätodennäköiseltä, Timo Suhonen kertonee, miten sellutehtaan mittavat jätevesipäästöt ohjataan Huruslahteen, teollisuuden jo aikaisemmin synnyttämien tinayhdisteiden ja mikromuoviroskan joukkoon ympäristön kokonaiskuormitusta lisäämättä.

Tuttu köyhä mies ehdotti, että jos Huruslahti tyhjennettäisiin vedestä, jättisellutehtaan jätevedet mahtuisivat sinne paremmin. Jos idea toteutettaisiin, kuivilleen jääneet Huruslahden pohjasedimenttiin ankkuroituneet tinayhdisteet voisivat muodostaa yllättävän riskin. Kuhat ja muut kalat katoaisivat Huruslahdelta.

Kiinalaiset valloittavat maailmaa taloudellisesti eivätkä sotilaallisesti. Kiinalaisten tavoitteena on turvata elintarvikkeiden, raaka-aineiden ja energian saanti sekä samalla vallata markkina-alueita omille tuotteilleen.

Kiinalaisten aikeet tulla mukaan huomattavalla summalla Kuopion jättisellutehtaaseen oli vain pieni osa tätä valloitussuunnitelmaa. Afrikassa toimii jo yli 10 000 kiinalaista yritystä.

Se että kiinalaiset liikemiehet hankkivat omistukseensa Claes Anderssonin perinteikkään HIFK:n jalkapallojoukkueen, oli melko pieni taloudellinen operaatio jättisellutehtaaseen verrattuna.

Tuleeko Varkaudesta yksi kiinalaisten bisnesmiesten keskeisistä tukikohdista Suomessa, jos he tulevat Varkauden haaveenomaiseen sellutehdashankkeeseen?

Varkaudella on tiettävästi ystävyyskaupunki Kiinassa Sanghain miljoonakaupungin alueella. Tuliko sieltä edes postikorttia tervehdykseksi Varkauden kaupungin 90-vuotisjuhlavuonna?

Kun Varkauden kaupungin valtuuskunta aikoinaan vieraili Kiinassa, osanottajien nimiä ja vierailun hintaa ei haluttu kertoa julkisuudessa. Pienituloinen veronmaksaja voi vain arvailla vaiteliaisuuden syitä.

Kiinalaiset ovat jo monen vuoden ajan rakentaneet Etelä-Ruotsiin omaa pientä kaupunkiaan. Sieltä on Keski-Eurooppaan huomattavasti lyhyempi matka kuin Helsingistä tai Varkaudesta. Operoiminen omin käsin ja rahoin rakennetussa ruotsalaisessa pikkukaupungissa halvempaa ja turvallisempaa kuin Keski-Euroopan suurkaupungeissa.

Kiinalaiset pyrkivät tekemään kustannuksissa säästämättä uusia aluevaltauksia myös urheilussa, mistä Kuopioon koulutettavaksi lennätetyt kiinalaiset mäkihyppääjät ovat vain yksi esimerkki. Heistä jää koulutusvaiheessa muutama euro Suomeenkin.

Keskustelu