Varkauden kaupunki kannattaa yhden yhteisen Savon synnyttämistä

Varkauden kaupunki kannattaa yhden yhteisen Savon synnyttämistä. Tämä käy täysin selväksi Varkauden kaupunginhallituksen lausunnosta, jonka se teki asiasta Pohjois-Savon maakuntahallitukselle.

Varkauden mielestä Itä-Savon sairaanhoitopiiri eli Savonlinnan seudun Sosteri pitää yhdistää Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. Varkaus kannattaa myös Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakuntien yhdistämistä, ja sitä myöten Savojen ja Pohjois-Karjalan yhteisen vaalipiirin perustamista.

Näin suoraan Varkaus ei ole aiemmin linjannut toiveitaan tulevaisuuden kehityspolusta valtion alueellisessa hallinnossa. Eri asia tietenkin on, mitä valtiovalta tuumii tällaisista ajatuskuluista. Ainakin paine synnyttää vahvoja ja toimintakykyisiä hallintoalueita on kova.

Mikkelin ja Savonlinnan seudun eripuraisuus on vaikeuttanut Etelä-Savon maakunnan kehitystä pitkään. Jos Savonlinna on halukas kallistumaan Pohjois-Savoon muutenkin kuin erikoissairaanhoidossa ja valtio sen sallii, Etelä-Savon maakunnan tilanne käy entistäkin tukalammaksi. Tilannetta seurataan varmasti hyvin tarkasti Pieksämäellä, joka oli lähellä kääntyä niin ikään Pohjois-Savon suuntaan silloin, kun edellinen maan hallitus yritti saada kasaan sote- ja maakuntauudistusta.

On vanha tosiasia, että maakuntaraja on vaikeuttanut monin tavoin Keski-Savon alueen kuntien yhteistyötä. Sen seurauksena Joroinen vaihtaa maakuntaa ensi vuoden alusta. On selvää, että henkisiä karikkoja olisi myös Pieksämäen ja Varkauden välillä nykyistä helpompi väistellä ja löytää yhteiseen edunvalvontaa uutta vauhtia, jos maakuntaraja ei olisi erottamassa. Keski-Savon kaltaisilla raja-alueilla useiden hallitusten erilaisten kunta-, maakunta- ja sote-uudistusten kariutuminen on tuntunut kovimmin, kun epäselvä tilanne on jatkunut hyvin pitkään.

Keskustelu