Vastuullisen ja luotettavan median, myös paikallisen, merkitys korostuu koko ajan

Koulujen ja uutismedian yhteistä Sanomalehtiviikkoa vietetään ensi viikolla. Teemaviikkoa vietetään peräti 25. kerran. Warkauden Lehti on jälleen menossa mukana: näköislehdet ovat tuttuun tapaan avoinna kaikille ja uutisviisaat kisaa käydään. Oman mausteensa viikkoon tuo lehden satavuotisesta historiasta kertova Otsikoissa! -näyttely, joka vie toimituksen pitämään palaveria ja kertomaan tarinoita lehdenteon hauskoista sattumista Varkauden museoon.

Sanomalehtiviikon alla ilmestynyt tutkimus kertoo, että lähes kaikki suomalaiset (94 prosenttia) pitävät tärkeänä, että Suomessa säilyy vahva ja monipuolinen, suomalaisia sisältöjä tuottava mediatarjonta. Tätä erittäin tärkeänä pitävien osuus on noussut vuodessa. Kotimaisen median arvostus kokonaisuutena on edelleen hyvin korkealla tasolla: 86 prosenttia vastaajista arvostaa kotimaisten mediayritysten tuottamia sisältöjä paljon tai erittäin paljon. Suomalaisia sisältöjä erittäin paljon arvostavien osuus on kasvanut vuodessa tuntuvasti.

Vastuullisen ja luotettavan median, myös paikallisen merkitys korostuu koko ajan ja on lohdullista, että sen arvostus nousee. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta on sitä mieltä, että kotimaisen mediatarjonnan vähenemisestä olisi yhteiskunnalle negatiivisia tai erittäin negatiivisia vaikutuksia.

Sanomalehtiviikon teemana on tällä kerralla ilmastonmuutos. Lapset ja nuoret ovat varsin tietoisia, joskus jopa liiankin tietoisia ilmaston muutoksista, ja haluavat toimia vastuullisesti. On tärkeää, että lapset oppivat koulussa kriittistä medialukutaitoa niin ilmastonmuutoksesta kuin monesta muustakin sellaisesta asia, joka jakaa mielipiteitä ja jossa kaikkeen liikkeellä olevaan tietoon ei voi luottaa.

Kommentoi