Janne Kurosen toimitusjohtajuudesta kunnallisessa jäteyhtiössä tuli demareille iso juttu

Sari Ristamäki

Horisontti

Keski-Savon Jätehuolto Oy:n uusi toimitusjohtaja Janne Kuronen joutuu jättämään niin kaupunginvaltuutetun kuin kaupunginhallituksen jäsenen tehtävät.Hän ei ole enää vaalikelpoinen, koska on johtavassa asemassa kunnallisessa yhtiössä.

Kurosen vaalikelpoisuus meni, vaikka Varkaus omistaa jäteyhtiöstä alle puolet. Kaupungin kavereina jäteyhtiössä ovat Joroinen, Juva, Heinävesi ja Leppävirta.

Tältä osin varsin tiukat säädökset ovat olleet kuntalaissa kymmenkunta vuotta. Ennen oli toisin. Esimerkiksi silloinen Keski-Savon teollisuuskylän toimitusjohtaja Allan Hahtala oli jonkin aikaa myös Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Voi aikoja, voi tapoja. Tämäntyyliset roolitukset eivät enää mahdu lakiin eivätkä myöskään kansalaisten yleisiin käsityksiin hyvästä päätöksenteosta.

Janne Kuronen viettää tänä vuonna varkautelaisen kuntapolitikoinnin 20-vuotisjuhlaa. Kuronen nousi kristillisdemokraattina Varkauden valtuustoon vuonna 2000. Hän oli aikoinaan kuntavaalien ääniharavien joukossa ja vahvasti mukana synnyttämässä Varkauteen KD-ilmiötä.

Kun kristillisdemokraatit nousivat isoksi ryhmäksi, Kurosen tie vei kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi vuosiksi 2009–2012.

KD-protesti oli ja meni. Ennen viime vaaleja lähes kaikki kristillisdemokraatit levisivät kuin varpusparvi muiden puolueiden suojiin.

Monelle yllätyksenä Kuronen valitsi demarit, meni yhä hyvällä äänimäärällä läpi ja suorinta tietä kaupunginhallitukseen.

Kurosen asiantuntemuksen ja ryhmätyökykyjen menetys ei ole demareille pikkujuttu. Itse asiassa se on niin iso, että pitkäaikainen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki on valmis hyppäämään valtuuston johdosta kaupunginhallituksen rivijäseneksi, vaikka valtuustokautta on enää jäljellä reilu vuosi. Kurosen varajäsen on Jaakko Ikonen, jonka luottamus on kärsinyt demariryhmässä monenmoisia kolhuja.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi on nousemassa Pia Hedman, nykyinen demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Hedman olisi toinen naispuheenjohtaja kaupunginvaltuustolle. Ensimmäinen oli Irma Peiponen (sd.) 2000-luvun alkupuolella.

Pia Hedman on ennättänyt istua valtuustossa kymmenkunta vuotta, ja ison osan siitä ajasta myös kaupunginhallituksessa. Hedman jätti hallitustyön 2016, kun hänet oli valittu Varkauden kaupungin TYP-koordinaattoriksi ja myöhemmin vielä työllisyyspalvelujen esimieheksi.

Vaikka Hedmanin kokemus Varkauden kuntapolitiikasta on pitkä ja monipuolinen, valtuuston puheenjohtajuus tietää kasvun paikkaa. Puheenjohtajan nuijan lisäksi kaupan päälle tulee monia muita tehtäviä ja edustuksia.

Näkyväksi keulakuvaksi Pia Hedmania ei voi kutsua, ainakaan vielä. Epäilemättä hän on kuitenkin ollut vuosien varrella luotettava ja vakaa monenmoisissa tilanteissa. Kuten nyt.

Koko ajan pitää tietysti muistaa, että valinnoista päättää kaupunginvaltuusto maanantaina 24. helmikuuta.

Keskustelu