Varkaus kulkee kärjessä: pk-yritysten kasvunäkymät ovat erinomaiset

Varkauden seudun pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotukset ovat lähimmän vuoden sisällä erinomaiset, kertoo tuore valtakunnallinen pk-barometri. Pohjois-Savossa Kuopion alue ja Varkauden seutu kulkevat käsi kädessä valoisien suhdanneodotusten kanssa. Ylä-Savossa tunnelmat ovat painuneet varjon puolelle.

Varkauden seudun investointiodotukset ovat ylivoimaisesti korkeimmat koko maakunnassa. Myös kasvavien yritysten osuus on suurin. Barometrin luotettavuus on parempi kuin ennen, sillä se on peilaa nyt alueiden todellista yritysrakennetta.

Yksi syy myönteisiin näkymiin selvisi, kun teknologiakonserni Andritz julkisti isot kauppansa Uruguayhin UPM:n uudelle eukalyptussellutehtaalle, joka on tuotantomäärältään maailman suurimpien joukossa. Mittaluokkaa kuvaa, että tehdas tuottaa sellua noin 2,1 miljoonaa tonnia, kun Finnpulpin havusellutehtaan tuotanto olisi ollut 1,1 miljoonaa tonnia. Andritz toimittaa laitteet ja prosessit uudelle tehtaalle, ja se tietää Varkauteen suunnittelutyötä noin 100 henkilötyövuotta ja Warkaus Worksille kymmeniä henkilötyövuosia. Hyvä tilauskanta vahvistui vieläkin paremmaksi.

Tällaisia hyviä uutisia ja uskoa tulevaisuuteen tarvitaan varsinkin, kun valtakunnallisesti suhdanteet ovat laskusuunnassa. Varkauden isojen teknologiatoimijoiden menetys säteilee kauas ja ruokkii muidenkin kehitystä.

Koko Keski-Savon alue on kiinni liiketoiminnassa, jolla on huikeita kehittymisen mahdollisuuksia. Mikään ei ole tällä hetkellä niin tärkeää kuin energiantuotanto ja sen tulevaisuuden ratkaisut. Alueen huikealla tietotaidolla ja osaamisella on mahdollisuuksia on vaikka mihin, ja sillä on maailmalla kysyntää.

Keskustelu