Maassa on vain muutamia Varkauden kaltaisia kuntia, joissa virus on saatu kahlittua näin pitkäksi aikaa

Kuopion yliopistollisen sairaalan KYSin laajalla erva-alueella on hyvä koronatilanne. Sairaalahoidossa on enää kolme koronapotilasta. Myös uusien tartuntojen määrä on ollut tuntuvassa laskussa, vaikka testauksia tehdään satoja päivässä.

Pohjois-Savossa tilanne on pysynyt viikkokaudet samana eli vain neljässä kunnassa on löytynyt yli viisi tartuntaa: Kuopio 60, Kiuruvesi 33, Iisalmi 20 ja Varkaus 5.

Varkautelaiset saavat onnitella itseään: nyt on tullut jo kuukausi täyteen siitä, kun kaupungista todettiin koronavirustartunta. Rajoitussuosituksia on ilmeisestikin noudatettu hyvin, terveysviranomaiset ovat olleet valppaina tilanteen suhteen ja ohjeistaneet napakasti. Pakostakin matkassa on ollut myös onnea.

Joka tapauksessa Varkaus sai koronan hienosti aisoihin muutaman tartuntatapauksen jälkeen. Koko maassa on vain muutamia vastaavanlaisia kuntia, joissa virus on saatu kahlittua näin pitkäksi aikaa. Tilanne on erittäin hyvä myös Joroisissa, Leppävirralla, Heinävedellä ja Pieksämäellä.

On selvä, että koronaa koetellaan, kun koulut, kirjastot ja liikuntapaikat avautuvat, monelle muullekin työpaikalle aletaan palailla ja harrastustoiminta pääsee pian vauhtiin. On hyvin tärkeää muistaa, että virus on yhä keskuudessamme.

On ymmärrettävää, että moni jännittää ja ehkä pelkääkin uutta tilannetta. Uudessa normaalissa arjessa meidän pitää oppia pitämään itsestämme ja toisistamme huolta erilailla kuin ennen. Turvalliset välit kanssakulkijoihin ja hyvä käsihygienia auttavat paljon. Vähänkin sairaana pitää pysyä kotona, ja tutkimuksiin pitää hakeutua, jos hengitystieoireet vaivaavat.

Vain me itse pystymme huolehtimaan, että koronan toinen aalto, joka suurella todennäköisyydellä tulee, pysyy taas hallinnassa.

Keskustelu